szaszłyki
dania główne WYTRAWNIE

Szaszłyki z kurczakiem, kiełbasą i warzywami

szaszłyki
szaszłyki

To są szaszłyki na wypasie! Soczysty, mięciutki kurczak, przepyszna kiełbasa klasztorna, oraz sezonowe warzywa. Szaszłyki są pieczone w piekarniku, bo nie było możliwości plenerowego grilla.

Składniki:

  • 1 laska kiełbasy klasztornej (1/2 pętka) ok. 200 g (lub innej ulubionej)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 niedużej cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula

marynata do kurczaka:

  • 1 łyżeczka przyprawy do drobiu lub gyrosa
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

dodatkowe przyprawy:

  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 2-3 łyżki oleju lub oliwy

patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Kurczaka oczyścić z chrząstek i błonek. Pokroić w kostkę. Wymieszać z marynatą.

Kiełbasę pokroić w talarki. Cukinię w niezbyt grube półksiężyce, cebulę przekroić na ćwiartki i podzielić na płatki. Paprykę pokroić w większą kostkę.

składniki szaszłyki

Na patyczki nadziewać w dowolnej kolejności: kurczaka, kiełbasę, cukinię, cebulę i paprykę.

szaszłyki

W miseczce wymieszać 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, słodkiej papryki, kolendry, soli i pieprzu oraz olej. Całością skropić lub posmarować szaszłyki.

Gotowe szaszłyki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach ok. 15-20 minut.

szaszłyki
szaszłyki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *