

To są szaszłyki na wypasie! Soczysty, mięciutki kurczak, przepyszna kiełbasa klasztorna, oraz sezonowe warzywa. Szaszłyki są pieczone w piekarniku, bo nie było możliwości plenerowego grilla.
Składniki:
- 1 laska kiełbasy klasztornej (1/2 pętka) ok. 200 g (lub innej ulubionej)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1/2 niedużej cukinii
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
marynata do kurczaka:
- 1 łyżeczka przyprawy do drobiu lub gyrosa
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
dodatkowe przyprawy:
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 2-3 łyżki oleju lub oliwy
patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
Kurczaka oczyścić z chrząstek i błonek. Pokroić w kostkę. Wymieszać z marynatą.
Kiełbasę pokroić w talarki. Cukinię w niezbyt grube półksiężyce, cebulę przekroić na ćwiartki i podzielić na płatki. Paprykę pokroić w większą kostkę.

Na patyczki nadziewać w dowolnej kolejności: kurczaka, kiełbasę, cukinię, cebulę i paprykę.

W miseczce wymieszać 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, słodkiej papryki, kolendry, soli i pieprzu oraz olej. Całością skropić lub posmarować szaszłyki.
Gotowe szaszłyki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach ok. 15-20 minut.

