krokiety z mięsem
dania główne naleśniki WYTRAWNIE

Krokiety z mięsem i serem

Tradycyjne krokiety z mięsem, czyli delikatne, cieniutkie naleśniki nadziane mięsnym farszem. Do tego chrupiąca panierka. Idealne do barszczyku, a także sosu pomidorowego, czy grzybowego.

Składniki:

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki Typ 500 
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody 
  • 2 szklanki mleka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju 
  • odrobina masła klarowanego, lub oleju do smażenia 

Farsz

  • 500 g mięsa mielonego 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku 
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 100 g żółtego sera

dodatkowo 2 jajka + 2 łyżki mleka + kilka łyżek bułki tartej olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić ze szczyptą soli na puszystą masę. Dodać wodę, mleko oraz przesianą mąkę. Zmiksować, tak aby nie było grudek z mąki. Dodać pozostałą sól, oraz 2 łyżki oleju. Zmiksować. 
2. Patelnię rozgrzać oraz posmarować masłem klarowanym. Nakładać cienką warstwę ciasta naleśnikowego. Smażyć na średniej mocy ok. 2 minut z każdej strony (na złoty kolor). Co kilka naleśników ponownie natłuścić patelnię. 
3. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni, na maśle podsmażyć cebulę. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Dodać mięso mielone. Smażyć kilka minut na sporym ogniu, aż mięso się zarumieni. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Gotowy farsz musi być dosyć drobny, więc najlepiej rozdrobnić go jeszcze w blenderze lub ponownie zmielić. 
4. Na naleśniku umieścić 2 łyżki farszu i trochę żółtego, startego sera. Zawinąć. 

5. Gotowe krokiety obtaczać w roztrzepanym jajku z mlekiem, oraz w bułce tartej. 
6. Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, na złoty kolor. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *