Tradycyjne krokiety z mięsem, czyli delikatne, cieniutkie naleśniki nadziane mięsnym farszem. Do tego chrupiąca panierka. Idealne do barszczyku, a także sosu pomidorowego, czy grzybowego.
Składniki:
Naleśniki:
- 2 szklanki mąki Typ 500
- 2 jajka
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki mleka
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- odrobina masła klarowanego, lub oleju do smażenia
Farsz:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 100 g żółtego sera
dodatkowo 2 jajka + 2 łyżki mleka + kilka łyżek bułki tartej olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić ze szczyptą soli na puszystą masę. Dodać wodę, mleko oraz przesianą mąkę. Zmiksować, tak aby nie było grudek z mąki. Dodać pozostałą sól, oraz 2 łyżki oleju. Zmiksować.
2. Patelnię rozgrzać oraz posmarować masłem klarowanym. Nakładać cienką warstwę ciasta naleśnikowego. Smażyć na średniej mocy ok. 2 minut z każdej strony (na złoty kolor). Co kilka naleśników ponownie natłuścić patelnię.
3. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni, na maśle podsmażyć cebulę. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Dodać mięso mielone. Smażyć kilka minut na sporym ogniu, aż mięso się zarumieni. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Gotowy farsz musi być dosyć drobny, więc najlepiej rozdrobnić go jeszcze w blenderze lub ponownie zmielić.
4. Na naleśniku umieścić 2 łyżki farszu i trochę żółtego, startego sera. Zawinąć.
5. Gotowe krokiety obtaczać w roztrzepanym jajku z mlekiem, oraz w bułce tartej.
6. Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, na złoty kolor.