Prawdziwy hamburger wołowy z antrykotem. Czysty zmielony kawał mięsa uformowany w kotlet. W domowych warunkach też można zrobić luksusowego burgera.
Składniki (2 szt.):
- ok. 250-300 g zmielonego antrykotu
- sól, pieprz
- kilka liści sałaty masłowej lub lodowej
- kilka plastrów pomidora
- kilka plastrów marynowanego ogórka (sałatki szwedzkiej)
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2-3 plastry sera topionego (cheddar lub gołda)
- sos hamburgerowy
- 2 bułki hamburgerowe
Sposób przygotowania:
Z mięsa uformować kotlety (niektóre sklepy mięsne formują już na miejscu). Usmażyć je na natłuszczonej patelni po kilka minut z każdej strony (do ulubionego stopnia wysmażenia). W trakcie smażenia oprószyć solą i pieprzem.
Bułki hamburgerowe podpiec w piekarniku (ok. 3-4 minuty w 200 stopniach bez termoobiegu). Przekroić na pół.
Na dolnej części bułki umieść plaster sera, sałatę, kotlet, sos, plastry pomidora, ogórka i cienkie piórka cebuli. Przykryć drugą połówką bułki.