hamburger z antrykotu
dania główne WYTRAWNIE

Hamburger z antrykotem

hamburger z antrykotem
hamburger z antrykotem

Prawdziwy hamburger wołowy z antrykotem. Czysty zmielony kawał mięsa uformowany w kotlet. W domowych warunkach też można zrobić luksusowego burgera.

Składniki (2 szt.):

  • ok. 250-300 g zmielonego antrykotu
  • sól, pieprz
  • kilka liści sałaty masłowej lub lodowej
  • kilka plastrów pomidora
  • kilka plastrów marynowanego ogórka (sałatki szwedzkiej)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2-3 plastry sera topionego (cheddar lub gołda)
  • sos hamburgerowy
  • 2 bułki hamburgerowe

Sposób przygotowania:

Z mięsa uformować kotlety (niektóre sklepy mięsne formują już na miejscu). Usmażyć je na natłuszczonej patelni po kilka minut z każdej strony (do ulubionego stopnia wysmażenia). W trakcie smażenia oprószyć solą i pieprzem.

kotlety z antrykotu
kotlety z antrykotu

Bułki hamburgerowe podpiec w piekarniku (ok. 3-4 minuty w 200 stopniach bez termoobiegu). Przekroić na pół.

Na dolnej części bułki umieść plaster sera, sałatę, kotlet, sos, plastry pomidora, ogórka i cienkie piórka cebuli. Przykryć drugą połówką bułki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *