Naleśniki z parówkami. Ale nie takie zwykłe! W dwóch wersjach, szpinakowej i pomidorowej. Przed podaniem zapieczone z serem. Pyszne, wytrawne naleśniki.
Składniki:
Naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka 2 %
- 1,5 szklanki wody (filtrowana lub gazowana)
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka rozm. M lub 2 rozm. L
- tłuszcz do smażenia (olej, masło klarowane)
Farsz szpinakowy:
- 200 g mrożonego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 2 łyżki śmietany 30% – opcjonalnie
- Pozostałe składniki:
- 6 parówek
- 100 g sera żółtego
pomidorowe: - 6 łyżek dobrej jakości sosu pomidorowego
Sposób przygotowania:
Składniki na naleśniki wymieszać rózgą kuchenną lub mikserem do połączenia składników. Aby nie było w cieście grudek, najpierw wymieszać jajka ze szklanką mleka, dodać mąkę, wymieszać. Następnie rozcieńczać pozostałymi płynami.
Na rozgrzanej patelni, z kropelką oleju lub masła klarowanego smażyć naleśniki. Ilość ciasta musi być, taka aby cieniutką warstwą pokryć dno patelni. Smażyć na średnim ogniu, ok. 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Przed każdym naleśnikiem dodawać odrobinę tłuszczu.
Farsz szpinakowy: Na maśle podsmażyć posiekany czosnek. Dodać zamrożony szpinak. Smażyć, aż odmarznie i nadmiar płynu odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Opcjonalnie dodać 2 łyżki śmietany.
Parówki podgrzać w gorącej wodzie.
Cieniutkie naleśniki brać podwójnie. Na środku umieścić 1-2 łyżki farszu szpinakowego lub sosu pomidorowego, a także parówkę oraz trochę sera. Zwinąć jak krokieta.
Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać pozostałym serem. Zapiekać w 200 stopniach ok. 10-15 minut.