naleśniki z parówkami
dania główne naleśniki WYTRAWNIE

Naleśniki z parówką

naleśniki z parówką
naleśniki z parówką

Naleśniki z parówkami. Ale nie takie zwykłe! W dwóch wersjach, szpinakowej i pomidorowej. Przed podaniem zapieczone z serem. Pyszne, wytrawne naleśniki.

Składniki:

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka 2 %
  • 1,5 szklanki wody (filtrowana lub gazowana)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka rozm. M lub 2 rozm. L
  • tłuszcz do smażenia (olej, masło klarowane)

Farsz szpinakowy:

  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki śmietany 30% – opcjonalnie
  • Pozostałe składniki:
  • 6 parówek
  • 100 g sera żółtego

    pomidorowe:
  • 6 łyżek dobrej jakości sosu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Składniki na naleśniki wymieszać rózgą kuchenną lub mikserem do połączenia składników. Aby nie było w cieście grudek, najpierw wymieszać jajka ze szklanką mleka, dodać mąkę, wymieszać. Następnie rozcieńczać pozostałymi płynami.

Na rozgrzanej patelni, z kropelką oleju lub masła klarowanego smażyć naleśniki. Ilość ciasta musi być, taka aby cieniutką warstwą pokryć dno patelni. Smażyć na średnim ogniu, ok. 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Przed każdym naleśnikiem dodawać odrobinę tłuszczu.

Farsz szpinakowy: Na maśle podsmażyć posiekany czosnek. Dodać zamrożony szpinak. Smażyć, aż odmarznie i nadmiar płynu odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Opcjonalnie dodać 2 łyżki śmietany.

Parówki podgrzać w gorącej wodzie.

Cieniutkie naleśniki brać podwójnie. Na środku umieścić 1-2 łyżki farszu szpinakowego lub sosu pomidorowego, a także parówkę oraz trochę sera. Zwinąć jak krokieta.

Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać pozostałym serem. Zapiekać w 200 stopniach ok. 10-15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *