Shoarma z kurczaka, w nowej kombinacji smaków. Podane ziemniaczanymi talarkami, oraz domowym sosem czosnkowym.
Składniki:
- 500-600 g filetu z kurczaka
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 1 cm kawałek imbiru
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
1. Filet z kurczaka pokroić w kostkę lub paski.
2. Czosnek przecisnąć przez praskę. Imbir obrać i drobno posiekać.
3. Kuczaka wymieszać z przyprawami, imbirem, czosnkiem, sosem sojowym oraz oliwą z oliwek.
4. Kurczaka smażyć na suchej, rozgrzanej patelni, kilka minut, mieszając od czasu do czasu.