zapiekanka z cukinii
dania główne WYTRAWNIE zapiekanki

Zapiekanka z cukinii z kiełbasą

zapiekanka z cukinii
zapiekanka z cukinii
zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z cukinii, z dodatkiem marchewki, sera oraz podsmażonej kiełbasy. Przepyszne połączenie. Jeżeli lubicie babkę ziemniaczaną to tą też polubicie. Sycące danie. Świetne także na wynos do pracy.

Składniki (forma 24 cm):

  • 2 większe cukinie, lub kilka małych (łącznie ok. 1 kg)
  • 1 marchew
  • 300 g kiełbasy
  • 3 duże jaja rozm. L (lub 4 mniejsze)
  • 4 łyżki bułki tartej
  • pęczek szczypiorku
  • 100 g startego sera żółtego Gołda
  • spora szczypta czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • dodatkowo: 1 łyżeczka masła + 1 łyżka bułki tartej do formy

Sposób przygotowania:

Cukinię przekroić i usunąć środki z pestkami. Z młodych, małych cukinii nie trzeba usuwać.

Cukinię i marchew zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach. Przełożyć do miski. Odstawić.

Kiłbasę pokroić na półplasterki. Podsmażyć na łyżce oleju, aż ładnie się zarumieni. Przestudzić.

Odcedzić wodę, która się zebrała z cukinii. Dodać jajka, posiekany szczypior, kiełbasę, bułkę tartą, starty ser, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.

Formę solidnie wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przełożyć masę, wyrównać wierzch.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra-dół) na środkowym poziomie pieczenia. Piec godzinę. Gdyby w trakcie pieczenia za mocno się przypiekała zmniejszyć temp. do 180 stopni.

Po upieczeniu odczekać minimum 15 min. przed krojeniem. Musi lekko przestygnąć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *