Zapiekanka z cukinii, z dodatkiem marchewki, sera oraz podsmażonej kiełbasy. Przepyszne połączenie. Jeżeli lubicie babkę ziemniaczaną to tą też polubicie. Sycące danie. Świetne także na wynos do pracy.
Składniki (forma 24 cm):
- 2 większe cukinie, lub kilka małych (łącznie ok. 1 kg)
- 1 marchew
- 300 g kiełbasy
- 3 duże jaja rozm. L (lub 4 mniejsze)
- 4 łyżki bułki tartej
- pęczek szczypiorku
- 100 g startego sera żółtego Gołda
- spora szczypta czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- dodatkowo: 1 łyżeczka masła + 1 łyżka bułki tartej do formy
Sposób przygotowania:
Cukinię przekroić i usunąć środki z pestkami. Z młodych, małych cukinii nie trzeba usuwać.
Cukinię i marchew zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach. Przełożyć do miski. Odstawić.
Kiłbasę pokroić na półplasterki. Podsmażyć na łyżce oleju, aż ładnie się zarumieni. Przestudzić.
Odcedzić wodę, która się zebrała z cukinii. Dodać jajka, posiekany szczypior, kiełbasę, bułkę tartą, starty ser, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Formę solidnie wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przełożyć masę, wyrównać wierzch.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra-dół) na środkowym poziomie pieczenia. Piec godzinę. Gdyby w trakcie pieczenia za mocno się przypiekała zmniejszyć temp. do 180 stopni.
Po upieczeniu odczekać minimum 15 min. przed krojeniem. Musi lekko przestygnąć.