Nie tak dawno mieliśmy meksykański tydzień i codziennie na obiad jedliśmy burrito i inne dania z wykorzystaniem tortilli. Po krótkiej przerwie znów wracamy do dań z tortilli. Tym razem w towarzystwie panierowanych kawałków kurczaka oraz chrupiących plastrów bekonu. Wiem, że danie kaloryczne, ale za to jakie pyszne ?
Składniki:
- pojedynczy filet z kurczaka (ok. 300 g) + przyprawy: słodka i ostra mielona papryka, suszony czosnek, sól, pieprz czarny
- 1 małe jajko + łyżka mleka
- olej do smażenia
- kilka łyżek bułki tartej
- 100 g boczku w cienkich plastrach
- 1 czerwona papryka
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 czerwona cebula
- sos koperkowo-czosnkowy lub inny ulubiony
- 5 placków tortilli o średnicy 25cm
Sposób przygotowania:
- Filety z kurczaka umyć, osuszyć papierem ręcznikowym i pokroić w nieduże plastry, lub nawet cieńsze paski. Oprószyć je przyprawami. Dobrze jest zostawić je w lodówce na ok. godzinę.
- Jajko roztrzepać z łyżką mleka. Każdy kawałek kurczaka obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na dosyć głębokim oleju (wtedy są mega chrupiące), przez kilka minut. Usmażone kawałki kurczaka wyłożyć na ręcznik papierowy.
- Cienkie plasterki boczku usmażyć na suchej patelni, na rumiano. Najlepiej zacząć od zimnej patelni. Gdy stopniowo się nagrzewa powoli wytapia się tłuszcz.
- Placek tortilli pogrzać na suchej, rozgrzanej patelni, chwilę z każdej strony, aby były gorące (można je też pogrzać w mikrofalówce: skropić i wodą i podgrzewać kilkanaście sekund).
- Na placku tortilli układać kawałki kurczaka, pokrojoną w paski paprykę, plasterki cebuli, odsączoną z zalewy kukurydzę, oraz plasterki bekonu. Polać ulubionym sosem i zwinąć wrapa.
Jeżeli chcecie samodzielnie zrobić mój ulubiony, bardzo prosty sos koperkowo-czosnkowy potrzebujecie: 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, szczyptę soli, pieprzu, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanego koperku. Składniki wymieszać.