wrapy z kurczakiem i bekonem
dania główne naleśniki WYTRAWNIE

Wrapy z panierowanym kurczakiem i bekonem

wrapy z kurczakiem i bekonem

Nie tak dawno mieliśmy meksykański tydzień i codziennie na obiad jedliśmy burrito i inne dania z wykorzystaniem tortilli. Po krótkiej przerwie znów wracamy do dań z tortilli. Tym razem w towarzystwie panierowanych kawałków kurczaka oraz chrupiących plastrów bekonu. Wiem, że danie kaloryczne, ale za to jakie pyszne ?

Składniki:

  • pojedynczy filet z kurczaka (ok. 300 g) + przyprawy: słodka i ostra mielona papryka, suszony czosnek, sól, pieprz czarny
  • 1 małe jajko + łyżka mleka
  • olej do smażenia
  • kilka łyżek bułki tartej
  • 100 g boczku w cienkich plastrach
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 czerwona cebula
  • sos koperkowo-czosnkowy lub inny ulubiony
  • 5 placków tortilli o średnicy 25cm

Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka umyć, osuszyć papierem ręcznikowym i pokroić w nieduże plastry, lub nawet cieńsze paski. Oprószyć je przyprawami. Dobrze jest zostawić je w lodówce na ok. godzinę.
  2. Jajko roztrzepać z łyżką mleka. Każdy kawałek kurczaka obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na dosyć głębokim oleju (wtedy są mega chrupiące), przez kilka minut. Usmażone kawałki kurczaka wyłożyć na ręcznik papierowy.
  3. Cienkie plasterki boczku usmażyć na suchej patelni, na rumiano. Najlepiej zacząć od zimnej patelni. Gdy stopniowo się nagrzewa powoli wytapia się tłuszcz.
  4. Placek tortilli pogrzać na suchej, rozgrzanej patelni, chwilę z każdej strony, aby były gorące (można je też pogrzać w mikrofalówce: skropić i wodą i podgrzewać kilkanaście sekund).
  5. Na placku tortilli układać kawałki kurczaka, pokrojoną w paski paprykę, plasterki cebuli, odsączoną z zalewy kukurydzę, oraz plasterki bekonu. Polać ulubionym sosem i zwinąć wrapa.

Jeżeli chcecie samodzielnie zrobić mój ulubiony, bardzo prosty sos koperkowo-czosnkowy potrzebujecie: 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, szczyptę soli, pieprzu, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanego koperku. Składniki wymieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *