myśliwska zapiekanka makaronowa
dania główne makarony WYTRAWNIE zapiekanki

Myśliwska zapiekanka makaronowa

zapiekanka myśliwska
zapiekanka myśliwska

Fantastyczna, intensywnie rozmarynowa, zapiekanka makaronowa z kiełbasą myśliwską. W towarzystwie cebulki, rozmarynu i passaty pomidorowej. Na wierzchu wyśmienicie przypieczony ser, plasterki podpieczonego boczku oraz kiełbasy. Danie można przygotować wcześniej, a przed podaniem, tylko wrzucić do piekarnika i gotowe. Przepis jest na jedno duże naczynie żaroodporne lub dwa mniejsze.

Składniki (4-5 osobowa porcja):

  • 300 g kiełbasy myśliwskiej
  • kilka cienkich plastrów boczku wędzonego lub parzonego
  • 400 g makaronu świderki
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 100 g sera żółtego gołda
  • sól
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Kiełbasę pokroić w plasterki, garść odłożyć do wyłożenia na wierzch. Pozostałą część podsmażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Zdjąć z patelni.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na tej samej patelni, podsmażyć cebulę, a następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę.

Dodać słodką i ostrą mieloną paprykę. Wymieszać. Dodać także passatę pomidorową. Doprawić solą i pieprzem.

W misce wymieszać ugotowany makaron, kiełbasę, listki z 4-5 gałązek rozmarynu, oraz sos. Przenieść do naczynia żaroodpornego.

Wierzch posypać tartym serem, ułożyć odłożone wcześniej plasterki kiełbasy oraz pokrojone w paski plasterki boczku.

Zapiekać w 200 stopniach 20-30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *