

Fantastyczna, intensywnie rozmarynowa, zapiekanka makaronowa z kiełbasą myśliwską. W towarzystwie cebulki, rozmarynu i passaty pomidorowej. Na wierzchu wyśmienicie przypieczony ser, plasterki podpieczonego boczku oraz kiełbasy. Danie można przygotować wcześniej, a przed podaniem, tylko wrzucić do piekarnika i gotowe. Przepis jest na jedno duże naczynie żaroodporne lub dwa mniejsze.
Składniki (4-5 osobowa porcja):
- 300 g kiełbasy myśliwskiej
- kilka cienkich plastrów boczku wędzonego lub parzonego
- 400 g makaronu świderki
- 700 ml passaty pomidorowej
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 100 g sera żółtego gołda
- sól
- pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kiełbasę pokroić w plasterki, garść odłożyć do wyłożenia na wierzch. Pozostałą część podsmażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Zdjąć z patelni.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na tej samej patelni, podsmażyć cebulę, a następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę.
Dodać słodką i ostrą mieloną paprykę. Wymieszać. Dodać także passatę pomidorową. Doprawić solą i pieprzem.
W misce wymieszać ugotowany makaron, kiełbasę, listki z 4-5 gałązek rozmarynu, oraz sos. Przenieść do naczynia żaroodpornego.
Wierzch posypać tartym serem, ułożyć odłożone wcześniej plasterki kiełbasy oraz pokrojone w paski plasterki boczku.
Zapiekać w 200 stopniach 20-30 minut.