mazurek pistacjowy
ciasta NA SŁODKO Wielkanoc

Mazurek pistacjowy

mazurek pistacjowy
mazurek pistacjowy
mazurek pistacjowy

Ten mazurek zasmakuje każdemu, kto lubi pistacje. Powiem szczerze, że już nie mogę się doczekać kiedy go zrobię po raz kolejny. Kruchutkie ciasto, kwaskowa żelka porzeczkowa, oraz intensywny krem pistacjowy.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 żółtka

Żelka porzeczkowa:

  • 230 g czarnej porzeczki (może być mrożona)
  • 50 g cukru
  • 2-3 łyżki wody
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody

Krem pistacjowy:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g kremu pistacjowego (1 słoiczek)

dodatkowo: liofilizowane owoce do dekoracji lub płatki migdałów/ posiekane pistacje

Do kremu nie potrzeba dodatkowego cukru, gdyż jest on już bardzo słodki. Jeżeli korzystacie domowej pasty pistacjowej, przepis tutaj: https://justynagotuje.pl/pasta-pistacjowa/ to wtedy trzeba jej użyć 100 g, a gotowy krem dosłodzić cukrem pudrem do smaku.

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kawałki, zimne masło. Rozcierać palcami, tak aby powstała kruszona z mąki i masła. Dodać cukier puder, żółtka, oraz śmietanę. Zagnieść kruche ciasto. Spłaszczyć je i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na około godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować w kwadrat o wymiarach ok. 25 cm x 25 cm. (może być też prostokąt ok. 20 cm x 30 cm.) Ja użyłam rant do pieczenia. Wystające kawałki odciąć i z nich uformować kuleczki utworzenia dekoracyjnego rantu.

Nakłuć ciasto widelcem w kilkunastu miejscach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 25-30 minut, aż nabierze rumiany kolor. Upieczony spód wystudzić.

Żelatynę zalać 2 łyżkami wody. Odstawić. Porzeczkę wraz z cukrem, oraz 2-3 łyżkami wody umieścić w niedużym garneczku. Gotować kilka minut, aż owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać. Przetrzeć przez sitko. Dodać namoczoną żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia. Jeżeli mus owocowy będzie zbyt chłodny i żelatyna nie będzie chciała rozpuścić, można lekko podgrzać, ale nie gotować. Gdy mus wystygnie i zacznie tężeć (najlepiej na trochę włożyć do lodówki) posmarować nim kruchy spód.

Mascarpone zmiksować z kremem pistacjowym. Przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką i wyciskać na wierzch krem. Można oczywiście pominąć rękaw cukierniczy i po prostu wyłożyć krem na wierzch, równo go rozsmarować. Dowolnie udekorować.

Przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *