Pyszne mini drożdżówki z wiśniami. Są mega mięciutkie, a wnętrze wilgotne od wiśni. Owoce trafiły się naprawdę pyszne, słodkie i soczyste.
Składniki na 16 mini bułeczek:
- 300-320 g mąki pszennej (typ 550 lub tortowa)
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 40 g masła
- 50 g cukru
- 17 g świeżych drożdży
- 120 ml mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru z naturalną wanilią
- 400 g wiśni + 1-2 łyżki cukru pudru + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko + 2 łyżki mleka do posmarowania przed pieczeniem
Sposób przygotowania:
1. Drożdże pokruszyć do miseczki. Wsypać 1 łyżkę cukru, połowę letniego mleka. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić na 10 minut.
2. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać jajko, żółtko, roztopione, letnie masło, pozostałe mleko, pozostały cukier, cukier z wanilią, szczyptę soli, oraz przygotowany rozczyn drożdży. Za pomocą miksera, z końcówkami do ciast drożdżowych (haki), wyrabiać ciasto kilka minut, aż uzyska jednolitą konsystencję i zacznie odchodzić od ścian miski.
3. Wyrobione ciasto, pozostawić w misce. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny, do podwojenia objętości.
4. Wiśnie wydrylować. Wymieszać z cukrem pudrem oraz mąką ziemniaczaną.
5. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiać, a następnie podzielić na 16 równych części.
6. Każdą kulę rozpłaszczyć dłońmi. Umieścić po kilka wiśni, ok. 3-4 szt (6-8 połówek). Skleić bułeczkę. Ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut. Na złoty kolor.