Przepyszny, delikatny i lekki torcik. Migdałowy biszkopt, galaretka z owoców leśnych oraz krem czekoladowy i karmelowy. Niebo w gębie!
Składniki:
Biszkopt:
- 80 g mąki migdałowej (lub miałko zmielonych migdałów bez skórki)
- 40 g mąki pszennej tortowej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 80 g cukru drobnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem czekoladowy i karmelowy:
- 250 g sera mascarpone
- 300 ml śmietanki 30%
- 60 g mlecznej czekolady
- 60 g ciemnej czekolady
- 50 g karmelowej czekolady
Galaretka owocowa:
- 600 g owoców (jeżyny, czarna porzeczka, maliny, truskawki) można użyć dowolnych z tych owoców lub mix
- 60 g cukru
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka stołowa żelatyny
- 3-4 łyżki zimnej wody do żelatyny
dodatkowo: 1 łyżka soku z cytryny, 50 ml wody + cukier puder do smaku.
Sposób przygotowania:
Krem czekoladowy:
200 ml śmietanki podgrzać, aby była gorąca. Dodać połamaną na kostki czekoladę mleczną i ciemną. Po chwili wymieszać do rozpuszczenia. Ewentualnie podgrzewać na niewielkiej mocy grzania aż do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić i włożyć do lodówki na kilka godzin (nawet na noc). Dodać 2/3 opakowania mascarpone, a następnie ubić mikserem do konsystencji gęstego kremu.
Krem karmelowy:
100 ml śmietanki podgrzać, aby była gorąca. Dodać połamaną na kostki czekoladę karmelową. Po chwili wymieszać do rozpuszczenia. Ewentualnie podgrzewać na niewielkiej mocy grzania aż do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić i włożyć do lodówki na kilka godzin (nawet na noc). Dodać 1/3 opakowania mascarpone, a następnie ubić mikserem do konsystencji gęstego kremu.
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić je ze szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukier, cały czas miksując, aż do wykończenia cukru. Piana musi być sztywna i lśniąca. Dodawać pojedynczo żółtka, cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz mąkę migdałową. Wymieszać delikatnie łyżką lub silikonową łopatką. Wyłożyć do tortownicy (średnica 22 cm), z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół). Po wystudzeniu przekroić na pół.
Mus owocowy:
Owoce i cukier umieścić w garneczku. Gotować ok. 15 minut, aż owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać. Przecedzić.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie przez kilka minut. Dodać do gorącego musu. Wymieszać do połączenia. Nie gotować. Wystudzić.
Garneczek o średnicy 19-20 cm. wyłożyć folią spożywczą. Wlać mus owocowy. Włożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Jedną połówkę biszkoptu zwilżyć częścią ponczu. Wyłożyć galaretkę owocową, a następnie krem czekoladowy i drugą część biszkoptu. Ponownie zwilżyć niewielką ilością ponczu. Wyłożyć krem karmelowy, wykładając również boki.
Wierzch dowolnie udekorować orzechami, suszonymi owocami lub startą czekoladą.