pieczona szynka
Boże Narodzenie pieczenie, pasztety, pasty kanapkowe Wielkanoc WYTRAWNIE

Pieczona szynka

Wspaniała, domowa wędlina kanapkowa. Lekko pikantna, intensywnie paprykowa, aromatyczna. Soczysta i miękka w środku. Przede wszystkim pyszna! Można ją podawać zarówno na ciepło i na zimno. Zwłaszcza latem polecam domowe wędliny, gdyż znamy ich skład i świeżość. 

Składniki:

  • ok. 1 kg szynki wieprzowej „kulka”
  • 150 ml bulionu warzywnego 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku 
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 4 łyżki oleju lub oliwy

Sposób przygotowania:
1. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Przełożyć do miseczki. Dodać pozostałe przyprawy oraz olej. Wymieszać. 
2. Powstałą marynatą dokładnie natrzeć umyte i oczyszczone wcześniej mięso. Marynować przez kilka godzin w lodówce, w szklanym naczyniu. Najlepiej całą noc. 
3. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 1,5 h. Bez przykrycia. Co jakiś czas polewać mięso bulionem, po kilka łyżek, aż do wykończenia bulionu. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *