Wspaniała, domowa wędlina kanapkowa. Lekko pikantna, intensywnie paprykowa, aromatyczna. Soczysta i miękka w środku. Przede wszystkim pyszna! Można ją podawać zarówno na ciepło i na zimno. Zwłaszcza latem polecam domowe wędliny, gdyż znamy ich skład i świeżość.
Składniki:
- ok. 1 kg szynki wieprzowej „kulka”
- 150 ml bulionu warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 4 łyżki oleju lub oliwy
Sposób przygotowania:
1. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Przełożyć do miseczki. Dodać pozostałe przyprawy oraz olej. Wymieszać.
2. Powstałą marynatą dokładnie natrzeć umyte i oczyszczone wcześniej mięso. Marynować przez kilka godzin w lodówce, w szklanym naczyniu. Najlepiej całą noc.
3. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 1,5 h. Bez przykrycia. Co jakiś czas polewać mięso bulionem, po kilka łyżek, aż do wykończenia bulionu.