krążki cebulowe
przekąski Sylwester wegetariańskie WYTRAWNIE

Krążki cebulowe (onion rings)

onion rings

W życiu bym nie pomyślała, że przekąska z cebuli może być taka pyszna! To także świetny dodatek do hamburgerów i kanapek. Niestety dietetyczne to nie jest, więc polecam podzielić się taką porcją ze znajomymi i rodziną. Przy krążkach cebulowych za wiele nie eksperymentowałam i zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Wyszły mega chrupiące i mega pyszne!

Składniki:

  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g bułki tartej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • olej
  • sól

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać i pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Podzielić na krążki.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie oprószyć nią krążki.

Mleko wymieszać z jajkiem. Dodać do pozostałej mąki. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste.

Krążki kolejno zanurzać w cieście i na moment układać na papierze do pieczenia, aby pozbyć się nadmiaru ciasta. Następnie obtoczyć w bułce tartej.

Smażyć na głębokim oleju. Usmażone krążki cebulowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze. Oprószyć solą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *