W życiu bym nie pomyślała, że przekąska z cebuli może być taka pyszna! To także świetny dodatek do hamburgerów i kanapek. Niestety dietetyczne to nie jest, więc polecam podzielić się taką porcją ze znajomymi i rodziną. Przy krążkach cebulowych za wiele nie eksperymentowałam i zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Wyszły mega chrupiące i mega pyszne!
Składniki:
- 2 cebule
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 100 g mąki pszennej
- 100 g bułki tartej
- 10 g proszku do pieczenia
- olej
- sól
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Podzielić na krążki.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie oprószyć nią krążki.
Mleko wymieszać z jajkiem. Dodać do pozostałej mąki. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste.
Krążki kolejno zanurzać w cieście i na moment układać na papierze do pieczenia, aby pozbyć się nadmiaru ciasta. Następnie obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na głębokim oleju. Usmażone krążki cebulowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze. Oprószyć solą.