Bardzo puszyste placuszki z ricottą. Idealna propozycja śniadaniowa. Są przepyszne i mięciutkie. Podane z domowym sosem truskawkowym smakują rewelacyjnie. Sposób przygotowania tych placuszków jest bardzo prosty i szybki.
Składniki (2 osobowa porcja):
- 170 g mąki pszennej
- 250 g sera ricotta
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka rozm. L
- 20 g cukru (2 łyżki)
- 2 łyżeczki oleju+ 1 łyżka do smażenia
Sos truskawkowy:
- 250 g truskawek (świeże lub mrożone)
- 30 g cukru
- 2-3 łyżki wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 3 łyżki wody (do zagęszczenia sosu)
Sposób przygotowania:
- Sos truskawkowy: w garneczku umieścić truskawki, cukier oraz 2-3 łyżki wody. Gotować ok. 15 minut, aż truskawki puszczą sok i się rozpadną. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 3 łyżkami zimnej wody. Wymieszać, zagotować. Gotować 2 minuty na małym ogniu.
- W misce umieścić wszystkie składniki na placki. Wymieszać łyżką do połączenia.
- Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Ciasto nakładać łyżką, lekko je rozpłaszczając. Smażyć na złoty kolor po ok. 2-3 minuty z każdej strony (średnia moc grzania).