placki z ricotty
NA SŁODKO naleśniki śniadanie wegetariańskie

Placuszki z ricotty

placuszki z ricotty
placuszki z riccoty

Bardzo puszyste placuszki z ricottą. Idealna propozycja śniadaniowa. Są przepyszne i mięciutkie. Podane z domowym sosem truskawkowym smakują rewelacyjnie. Sposób przygotowania tych placuszków jest bardzo prosty i szybki.

Składniki (2 osobowa porcja):

  • 170 g mąki pszennej
  • 250 g sera ricotta
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka rozm. L
  • 20 g cukru (2 łyżki)
  • 2 łyżeczki oleju+ 1 łyżka do smażenia

Sos truskawkowy:

  • 250 g truskawek (świeże lub mrożone)
  • 30 g cukru
  • 2-3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 3 łyżki wody (do zagęszczenia sosu)

Sposób przygotowania:

  1. Sos truskawkowy: w garneczku umieścić truskawki, cukier oraz 2-3 łyżki wody. Gotować ok. 15 minut, aż truskawki puszczą sok i się rozpadną. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 3 łyżkami zimnej wody. Wymieszać, zagotować. Gotować 2 minuty na małym ogniu.
  2. W misce umieścić wszystkie składniki na placki. Wymieszać łyżką do połączenia.
  1. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Ciasto nakładać łyżką, lekko je rozpłaszczając. Smażyć na złoty kolor po ok. 2-3 minuty z każdej strony (średnia moc grzania).
placki z ricottą
placki z ricottą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *