hummus z suszonymi pomidorami
pieczenie, pasztety, pasty kanapkowe śniadanie wegańskie WYTRAWNIE

Hummus z suszonymi pomidorami

hummus z suszonymi pomidorami
hummus z suszonymi pomidorami

Hummus z suszonymi pomidorami. To kolejny z moich ulubionych hummusów. Zawsze jak robię hummus, staram się przygotować dwa smaki. Jeden klasyczny, drugi z jakimiś dodatkami. Hummus jest świetną bazą, którą można przygotować na wiele sposobów. Ciecierzycę można zastąpić tą gotową z puszki.

Składniki:

  • 3/2 szklanki suchych ziaren ciecierzycy (ok. 250-300g po ugotowaniu)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka pasty Tahini
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oleju z pomidorów
  • sól
  • pieprz czarny
  • kilka łyżek zimnej przegotowanej wody

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę namoczyć przez całą noc, w sporej ilości chłodnej wody.

Odcedzić i ugotować w świeżej, nieosolonej wodzie ok. 1,5h. Do miękkości.

Po ugotowaniu odcedzić i wystudzić.

W naczyniu od blendera umieścić ciecierzycę, obrane ząbki czosnku, pastę tahini, oliwę z oliwek, olej z pomidorów, suszone pomidory oraz sok z cytryny. Zblendować.

Doprawić solą i pieprzem. Dodać kilka łyżek wody, do ulubionej konsystencji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *