Hummus z suszonymi pomidorami. To kolejny z moich ulubionych hummusów. Zawsze jak robię hummus, staram się przygotować dwa smaki. Jeden klasyczny, drugi z jakimiś dodatkami. Hummus jest świetną bazą, którą można przygotować na wiele sposobów. Ciecierzycę można zastąpić tą gotową z puszki.
Składniki:
- 3/2 szklanki suchych ziaren ciecierzycy (ok. 250-300g po ugotowaniu)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka pasty Tahini
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 5-6 suszonych pomidorów
- 2 łyżki oleju z pomidorów
- sól
- pieprz czarny
- kilka łyżek zimnej przegotowanej wody
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę namoczyć przez całą noc, w sporej ilości chłodnej wody.
Odcedzić i ugotować w świeżej, nieosolonej wodzie ok. 1,5h. Do miękkości.
Po ugotowaniu odcedzić i wystudzić.
W naczyniu od blendera umieścić ciecierzycę, obrane ząbki czosnku, pastę tahini, oliwę z oliwek, olej z pomidorów, suszone pomidory oraz sok z cytryny. Zblendować.
Doprawić solą i pieprzem. Dodać kilka łyżek wody, do ulubionej konsystencji.