truskawkowy jogurt z truskawkami i bananem
NA SŁODKO śniadanie wegetariańskie

Śniadaniowy jogurt z truskawkami i bananem

Takie śniadanie, jest naprawdę bardzo wartościowe. Często przygotowuję też, taki posiłek na kolację, aby nie obciążać na noc organizmu. Ciężko przemycić mi w diecie jogurty naturalne, bo naprawdę nie smakują mi one w czystej postaci. Jednak dodatek pachnących, słodkich truskawek, banana, suszonych owoców i innych dodatków, sprawia że jest pysznie! A do tego bardzo zdrowo, zarówno dla naszego przewodu pokarmowego, jak i mózgu.

Składniki (2 porcje):

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • garść truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 banany
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • garść suszonych owoców (żurawina, wiśnie, lub rodzynki)
  • łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki chwilę podgotować z łyżeczką cukru trzcinowego, aby się rozmroziły oraz puściły sok. Przestudzić. Wymieszać z jogurtem naturalnym, oraz płatkami owsianymi.
  2. W miseczkach umieścić pokrojone banany. Zalać je jogurtem naturalnym. Dodać suszone owoce, nasiona chia, lub inne ulubione dodatki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *