rogaliki świąteczne
Boże Narodzenie ciasteczka drożdżowe NA SŁODKO

Świąteczne rogaliki

rogaliki świąteczne

Dziś moje ulubione rogaliki w wersji świątecznej. Na święta polecam nie tylko tradycyjne wypieki, ale także coś innego. Rogaliki świetnie się w tej roli sprawdzą. Fajne podzielne porcje i przede wszystkim pyszne!

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 stołowe łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • marmolada twarda

Sposób przygotowania:

  1. Śmietanę przełożyć do ciepłej miseczki, dodać pokruszone na kawałeczki drożdże oraz cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, na czas przygotowywania pozostałych składników.
  2. Mąkę przesiać, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać nożem na małe kawałeczki.
  3. Wbić jajka, dodać szczyptę soli oraz śmietanę z drożdżami. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
  4. Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować i pociąć na trójkąty. W każdym umieść niewielką ilość marmolady i zawinąć rogaliki.
  5. Ułożyć rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki można na wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 15 minut (na złoty kolor).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *