

Dziś moje ulubione rogaliki w wersji świątecznej. Na święta polecam nie tylko tradycyjne wypieki, ale także coś innego. Rogaliki świetnie się w tej roli sprawdzą. Fajne podzielne porcje i przede wszystkim pyszne!
Składniki:
- 50 g świeżych drożdży
- 2 stołowe łyżki cukru
- 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 250 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- marmolada twarda
Sposób przygotowania:
- Śmietanę przełożyć do ciepłej miseczki, dodać pokruszone na kawałeczki drożdże oraz cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, na czas przygotowywania pozostałych składników.
- Mąkę przesiać, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać nożem na małe kawałeczki.
- Wbić jajka, dodać szczyptę soli oraz śmietanę z drożdżami. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
- Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować i pociąć na trójkąty. W każdym umieść niewielką ilość marmolady i zawinąć rogaliki.
- Ułożyć rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki można na wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 15 minut (na złoty kolor).