eklery z kremem pistacjowym
desery NA SŁODKO

Eklerki z kremem pistacjowym

eklery pistacjowe
eklery pistacjowe
eklery z kremem pistacjowym

Domowe eklery nadziane kremem pistacjowym. Pyszny, delikatny deser, który rozpływa się w ustach. Ciasto parzone jest bardzo proste do przygotowania i uniwersalne. Z tego samego ciasta można przygotować ptysie i eklery.

Ciasto:

  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 125 g masła
  • 250 ml wody
  • 4 jajka (ok. 220 g.)
  • 1 łyżeczka cukru pudru do posypania wierzchu

Krem pistacjowy:

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 g pasty pistacjowej
  • 4 łyżki cukru pudru

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki 30%

Dodatkowo: garść obranych pistacji do dekoracji

Sposób przygotowania:

Do garnka wlać 250 ml wody. Dodać masło. Zagotować. Zdjąć z grzania. Dodać mąkę i energicznie mieszać, aż masa ładnie się połączy i nie będzie grudek. Ponownie włączyć grzanie na niedużej mocy i cały czas mieszając podgrzewać 1-2 minuty. Masa powinna ładnie odchodzić od ścian garnka. Masę wystudzić. Może być letnia.

Dodawać pojedynczo jajka po każdym miksując. Gdy masa się połączy z jajkiem, dodawać kolejne. I tak, aż będą dodane wszystkie. Zamiast miksować można po prostu mieszać szpatułką.

Masę przenieść do rękawa cukierniczego z szeroką tylką z ząbkami. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskać paski o długości 8-10 cm. Należy zachować odstępy pomiędzy paskami gdyż urosną w trakcie pieczenia. Wierzch delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Dzięki temu będą miały ładniejszy kolor po upieczeniu.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po włożeniu zmniejszyć temp. do 175-180 stopni i piec ok. 40 minut. Do ładnego złocistego koloru. Po upieczeniu całkowicie wystudzić na kratce.

Przeciąć na pół.

Czekoladę połamać na kostki. Wraz ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Posmarować górne połówki eklerków i posypać posiekanymi pistacjami.

Krem pistacjowy

2 łyżki mascarpone dokładnie wymieszać z pastą pistacjową. Pozostałą ilość mascarpone, śmietankę i cukier puder ubić na dosyć sztywny krem. Dodać przygotowaną pastę pistacjową. Wymieszać delikatnie do połączenia (można zmiksować ale krótko, na najniższych obrotach). Krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyciskać porcje kremu do dolnych połówek eklerów i przykrywać udekorowanymi górnymi częściami.

Przechowywać w lodówce 2-3 dni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *