naleśniki z czekoladą i owocami
dania główne NA SŁODKO naleśniki śniadanie wegetariańskie

Naleśniki z owocami i sosem czekoladowym

naleśniki z owocami i sosem czekoladowym

Pyszne naleśniki na słodko z czekoladą i owocami. Mogą być śniadaniem lub deserem. Można je zrobić o każdej porze roku, ale latem jest największy wybór świeżych owoców. Sosu można zrobić więcej i przechowywać w lodówce do 3 dni.

Składniki:

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka 2 %
  • 1,5 szklanki wody (filtrowana lub gazowana)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka rozm. M lub 2 rozm. L
  • tłuszcz do smażenia (olej, masło klarowane)

Pozostałe składniki:

  • 40 g śmietanki 30%
  • 40 g czekolady (mleczna lub ciemna)
  • banany
  • brzoskwinie (lub inne ulubione owoce)

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na naleśniki wymieszać rózgą kuchenną lub mikserem do połączenia składników. Aby nie było w cieście grudek, najpierw wymieszać jajka ze szklanką mleka, dodać mąkę, wymieszać. Następnie rozcieńczać pozostałymi płynami.
  2. Na rozgrzanej patelni, z kropelką oleju lub masła klarowanego smażyć naleśniki. Ilość ciasta musi być, taka aby cieniutką warstwą pokryć dno patelni. Smażyć na średnim ogniu, ok. 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Przed każdym naleśnikiem dodawać odrobinę tłuszczu.
  3. Śmietankę wlać do miseczki, dodać posiekaną czekoladę. Podgrzewać w mikrofali (ok. 30 sekund). Wymieszać do jednolitego połączenia.
  4. Naleśniki złożyć w ulubiony sposób np. w trójkąty, lub rulony). Wyłożyć owoce i całość polać sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *