Pyszne naleśniki na słodko z czekoladą i owocami. Mogą być śniadaniem lub deserem. Można je zrobić o każdej porze roku, ale latem jest największy wybór świeżych owoców. Sosu można zrobić więcej i przechowywać w lodówce do 3 dni.
Składniki:
Naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka 2 %
- 1,5 szklanki wody (filtrowana lub gazowana)
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka rozm. M lub 2 rozm. L
- tłuszcz do smażenia (olej, masło klarowane)
Pozostałe składniki:
- 40 g śmietanki 30%
- 40 g czekolady (mleczna lub ciemna)
- banany
- brzoskwinie (lub inne ulubione owoce)
Sposób przygotowania:
- Składniki na naleśniki wymieszać rózgą kuchenną lub mikserem do połączenia składników. Aby nie było w cieście grudek, najpierw wymieszać jajka ze szklanką mleka, dodać mąkę, wymieszać. Następnie rozcieńczać pozostałymi płynami.
- Na rozgrzanej patelni, z kropelką oleju lub masła klarowanego smażyć naleśniki. Ilość ciasta musi być, taka aby cieniutką warstwą pokryć dno patelni. Smażyć na średnim ogniu, ok. 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Przed każdym naleśnikiem dodawać odrobinę tłuszczu.
- Śmietankę wlać do miseczki, dodać posiekaną czekoladę. Podgrzewać w mikrofali (ok. 30 sekund). Wymieszać do jednolitego połączenia.
- Naleśniki złożyć w ulubiony sposób np. w trójkąty, lub rulony). Wyłożyć owoce i całość polać sosem.