ucierane ciasto z malinami
ciasta NA SŁODKO

Ucierane ciasto z malinami i porzeczką

ciasto z malinami i porzeczką

Ucierany placek z malinami i czerwoną porzeczką. Bardzo lubię takie ciasta z owocami, gdyż robi się je ekspresowo, a są do tego pyszne i świetnie czuć w nich owoce. Można je robić z dowolnymi owocami. Świetnie wyszło mi także z wiśniami, rabarbarem, truskawkami oraz śliwkami. Przepis podaję na małą blaszkę 20 x 20 cm. Spokojnie można zrobić to ciasto z podwójnej porcji, na większą blaszkę. Należy jednak pamiętać, że wydłuży się czas pieczenia.

Składniki (blaszka 20x20cm):

  • 3 jajka rozm. L
  • 120 g masła o temp. pokojowej
  • 90-100 g cukru pudru (do kwaśniejszych owoców zalecam użyć 100 g)
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g malin + 100 g czerwonej porzeczki 

Sposób przygotowania: 
1. Owoce umyć i osuszyć. 
2. Za pomocą miksera, utrzeć masło z cukrem pudrem. Cały czas miksując dodawać pojedynczo jajka. 
3. Dodać ekstrakt waniliowy. Zmiksować. 
4. Porcjami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając łyżką lub łopatką. 
5. Ciasto wyłożyć na blaszkę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. N wierzch wyłożyć owoce. Delikatnie wbić je szpatułką w ciasto.
6. Piec w 180 stopniach, ok. 35 minut. Do suchego patyczka.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *