Ucierany placek z malinami i czerwoną porzeczką. Bardzo lubię takie ciasta z owocami, gdyż robi się je ekspresowo, a są do tego pyszne i świetnie czuć w nich owoce. Można je robić z dowolnymi owocami. Świetnie wyszło mi także z wiśniami, rabarbarem, truskawkami oraz śliwkami. Przepis podaję na małą blaszkę 20 x 20 cm. Spokojnie można zrobić to ciasto z podwójnej porcji, na większą blaszkę. Należy jednak pamiętać, że wydłuży się czas pieczenia.
Składniki (blaszka 20x20cm):
- 3 jajka rozm. L
- 120 g masła o temp. pokojowej
- 90-100 g cukru pudru (do kwaśniejszych owoców zalecam użyć 100 g)
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g malin + 100 g czerwonej porzeczki
Sposób przygotowania:
1. Owoce umyć i osuszyć.
2. Za pomocą miksera, utrzeć masło z cukrem pudrem. Cały czas miksując dodawać pojedynczo jajka.
3. Dodać ekstrakt waniliowy. Zmiksować.
4. Porcjami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając łyżką lub łopatką.
5. Ciasto wyłożyć na blaszkę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. N wierzch wyłożyć owoce. Delikatnie wbić je szpatułką w ciasto.
6. Piec w 180 stopniach, ok. 35 minut. Do suchego patyczka.