tort orzechowo pomarańczowy
Boże Narodzenie ciasta NA SŁODKO

Tort orzechowo-pomarańczowy

tort orzechowo pomarańczowy
tort orzechowy

Ten tort orzechowy, możecie zrobić o każdej porze roku i na każdą okazję. Rozpływający się w ustach, delikatny biszkopt migdałowy, przekładany intensywną warstwą czekoladowo-orzechową, a także kremem ze śmietanki i mascarpone, oraz cieniutką warstwą konfitury pomarańczowej. 

Składniki (tortownica o średnicy ok. 22 cm):
Biszkopt:

  • 4 jajka rozm. L
  • 100 g zmielonych migdałów lub maki migdałowej
  • 3 łyżki (35 g) mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki (20 g)  mąki ziemniaczanej 
  • 140 g drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem ze śmietanki:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g sera mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Krem czekoladowo-orzechowy

  • 80 g miękkiego masła
  • 60 g ciemnej czekolady
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 60 g blanszowanych orzechów laskowych (można kupić gotowe, lub zrobić to samodzielnie, przepis znajdziecie tutaj: prażone orzechy)
  • 50 g cukru pudru 
  • 3 łyżki śmietanki 30%

dodatkowo: słoiczek 200 g konfitury z pomarańczy,
do dekoracji: zmielone orzechy laskowe i migdały, oraz orzechy włoskie 

Sposób przygotowania:
1. Białka jaj oddzielić od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukier, cały czas miksując, aż do wykończenia cukru. Dodawać pojedynczo żółtka. Po każdym miksować 30 sekund. Dodać przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, wraz z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką lub łopatką. Dodać mąkę migdałową (bardzo miałko rozdrobnione migdały), delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 22 cm, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (koniecznie samo dno). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Do suchego patyczka. 
2. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty. 
3. Krem czekoladowo-orzechowy: Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Porcjami dodać roztopioną, przestudzoną czekoladę (można rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej). Zmiksować. Orzechy laskowe zblendować na pastę. Dodać do całości. Zmiksować. Na koniec dodać śmietankę, zmiksować. 
4. Krem ze śmietanki: Śmietankę ubić mikserem, gdy będzie już gęsta dodać cukier puder oraz ser mascarpone. Zmiksować do połączenia składników. 
5. Biszkopt jest bardzo mięciutki i delikatny, dlatego nie wymaga nasączania. Jeżeli jednak chcecie nadać mu odrobinę ostrości, można lekko nasączyć go (np. spirytus, woda, sok z cytryny).  Dolny blat biszkoptu posmarować konfiturą pomarańczową. Następnie wyłożyć połowę kremu ze śmietanki i mascarpone. Położyć kolejny blat biszkoptu, lekko docisnąć. Wyłożyć czekoladowo-orzechową warstwę i ostatni blat biszkoptu. Na wierzch wyłożyć pozostały krem ze śmietanki i mascarpone. Udekorować orzechami. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *