Święta tuż tuż! Trwają przygotowania świątecznych ciasteczek. Pyszne, maślane ciasteczka z cytrynowym lukrem. Bardzo proste do wykonania, a do tego można się świetnie bawić przy dekorowaniu! ?
Składniki:
- 250 g mąki
- 120 g masła
- 1 jajko
- 100 g cukru drobnego do wypieków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 10 g cukru z wanilią
do dekoracji: lukrowe, kolorowe pisaki, czekoladowe pisaki, cukrowe dekoracje, barwniki
lukier cytrynowy: cukier puder, sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać, dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Posiekać na drobne kawałeczki.
2. Dodać jajko, szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
4. Ciasto podzielić na 3 części. Podsypać mąką stolnicę, a następnie każdą z części rozwałkować na grubość ok. 1-2 mm. Wycinać dowolne kształty.
5. Ciastka wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 7-8 minut. Aż ciastka się zarumienią.
Lukier: do 2 łyżek soku z cytryny dodać cukier puder do uzyskania gęstej konsystencji.
Udekorować ulubionymi dodatkami.