Boże Narodzenie bułki bułki na drożdżach PIECZYWO wegańskie

Choinka z bułeczek

drożdżowa choinka

Choinka z drożdżowych bułeczek, z ziołami. Pyszne, mięciutkie bułeczki, ułożone w świątecznym kształcie. Możne je upiec w trakcie świąt i mieć świeże, cieplutkie pieczywo. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a składniki możecie mieć w spiżarni.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • ok. 4 g suszonych drożdży
  • 150 ml letniego mleka
  • 100 ml letniej wody
  • 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • dodatkowo: 1 łyżka mleka lub wody (w wersji wegańskiej), 1 łyżka oleju, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z suszonymi drożdżami, solą, cukrem, mlekiem, wodą oraz olejem. Zagnieść ciasto rękoma, lub za pomocą miksera z końcówkami do ciast drożdżowych (haki).
  2. Gotowe ciasto przykryć folia lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Podzielić na 25 bułeczek. Aby choinka była ładnie symetryczna można odważać na wadze porcje ciasta, każda po ok. 32 g. Uformować kuleczki.
  4. Ułożyć je w kształcie choinki, na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką na 20 minut.
  1. Bułeczki posmarować mlekiem, a następnie ziołami wymieszanymi z łyżką oleju (jest to konieczne, aby zioła podczas pieczenia się nie przypaliły). Na koniec posypać ziarnami (np. sezam, czarnuszka).
choinka z bułek
  1. Piec w 180 stopniach, ok. 20-23 minuty. Na lekko złoty kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *