Choinka z drożdżowych bułeczek, z ziołami. Pyszne, mięciutkie bułeczki, ułożone w świątecznym kształcie. Możne je upiec w trakcie świąt i mieć świeże, cieplutkie pieczywo. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a składniki możecie mieć w spiżarni.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- ok. 4 g suszonych drożdży
- 150 ml letniego mleka
- 100 ml letniej wody
- 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- dodatkowo: 1 łyżka mleka lub wody (w wersji wegańskiej), 1 łyżka oleju, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszać z suszonymi drożdżami, solą, cukrem, mlekiem, wodą oraz olejem. Zagnieść ciasto rękoma, lub za pomocą miksera z końcówkami do ciast drożdżowych (haki).
- Gotowe ciasto przykryć folia lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Podzielić na 25 bułeczek. Aby choinka była ładnie symetryczna można odważać na wadze porcje ciasta, każda po ok. 32 g. Uformować kuleczki.
- Ułożyć je w kształcie choinki, na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką na 20 minut.
- Bułeczki posmarować mlekiem, a następnie ziołami wymieszanymi z łyżką oleju (jest to konieczne, aby zioła podczas pieczenia się nie przypaliły). Na koniec posypać ziarnami (np. sezam, czarnuszka).
- Piec w 180 stopniach, ok. 20-23 minuty. Na lekko złoty kolor.