ciasteczka orzechowo owsiane
ciasteczka NA SŁODKO

Ciasteczka orzechowo owsiane

ciasteczka orzechowo owsiane
ciasteczka orzechowo owsiane

Ciasteczka z orzechów włoskich, oraz płatków owsianych. Orzechy łuskałam samodzielnie, dzięki czemu aromat orzechów był bardzo intensywny. W wersji bardziej fit, cukier można zastąpić erytrytolem. Domowe ciasteczka są absolutnie najlepsze! Z przepisu wychodzi 12 sporych ciastek.

Składniki (12 szt):

  • 100 g wyłuskanych orzechów włoskich
  • 80 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy rozdrobnić. Najlepiej w malakserze.
  2. Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto.
  1. Z masy uformować 12 spłaszczonych ciasteczek.
  2. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20-23 minut.
  3. Wystudzone ciasteczka można polać roztopioną czekoladą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *