

Ciasteczka z orzechów włoskich, oraz płatków owsianych. Orzechy łuskałam samodzielnie, dzięki czemu aromat orzechów był bardzo intensywny. W wersji bardziej fit, cukier można zastąpić erytrytolem. Domowe ciasteczka są absolutnie najlepsze! Z przepisu wychodzi 12 sporych ciastek.
Składniki (12 szt):
- 100 g wyłuskanych orzechów włoskich
- 80 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g płatków owsianych
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g cukru
Sposób przygotowania:
- Orzechy rozdrobnić. Najlepiej w malakserze.
- Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto.


- Z masy uformować 12 spłaszczonych ciasteczek.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20-23 minut.
- Wystudzone ciasteczka można polać roztopioną czekoladą.