botwinka
wegańskie WYTRAWNIE zupy

Botwinka

botwinka

To pyszna, zdrowa, letnia zupa. Jak tylko pojawiają się młode pęczki gotuję botwinkę. Wersja, która najbardziej mi smakuje to wegańska. Na bazie warzywnego bulionu. Latem jest ogrom ziół i młodych warzyw, dlatego domowy bulion smakuje wspaniale.

Składniki:

  • 2 duże pęczki botwinki
  • 1,5-1,8 litra bulionu warzywnego
  • 400 g młodych ziemniaków (waga obranych ziemniaków)
  • sok z cytryny (ok. 3 łyżek)
  • jajka ugotowane na twardo
  • świeży, posiekany koperek
  • sól, pieprz czarny w ziarenkach

Jeżeli gotujecie samodzielnie bulion:

2-3 marchewki (lub więcej młodych), 1 korzeń pietruszki (lub kilka malutkich z natką), 1 mały por, 1 cebula dymka ze szczypiorem, 2-3 gałązki natki selera, kawałek selera, 1 pomidor (sparzony i obrany ze skórki). Generalnie zieleniny można dać jak najwięcej. Wszystkie warzywa umieścić w garnku i zalać wodą tak, aby było przykryte. Wrzucić 10 kulek pieprzu i łyżeczkę przyprawy do rosołu. Gotować na niedużym ogniu, pod przykryciem ok. godzinę. Gotowy bulion przecedzić. Doprawić nieco solą.

bulion warzywny

Sposób przygotowania botwinki:

  1. Małe buraczki pokroić w plastry. Łodyżki pokroić w ok. 2 cm. kawałki. W misce umieścić buraczki i pokrojone łodyżki. Solidnie oprószyć solą. Odstawić na pół godziny. Dzięki temu botwinka będzie miała przepiękny, intensywny kolor (to patent mojej babci :)). Liście botwiny pokroić i odstawić na bok.
  2. Obrane ziemniaki jeżeli są malutkie to zostawić w całości, lub przekroić na pół. Duże pokroić w kostkę.
  3. Na wrzący bulion wrzucić ziemniaki oraz botwinę. Wrzucić kilka ziarenek pieprzu. Gotować ok. 20 minut. Do miękkości warzyw. Ok 5 minut przed końcem gotowania wrzucić liście botwiny.
  4. Doprawić solą, sokiem z cytryny (do smaku).
  5. Można zupę zabielić śmietanką lub mlekiem (ja osobiście tego nie robię, bo uwielbiam smak takiej czystej).
  6. Podawać z posiekanym, świeżym koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *