Pieczone ziemniaczki w masełku. Pyszny dodatek do obiadu. Naprawę dodatek masła podczas pieczenia niesamowicie zmienia smak. Ziemniaczki wyszły mięciutkie, maślane rozpływające się w ustach. Podane ze świeżym koperkiem będą idealne.
Składniki:
- 600-700 g obranych lub wyszorowanych małych młodych ziemniaczków
- 1 łyżka oleju
- 4 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Ziemniaczki poprzekrajać na mniejsze kawałki (duże będą się zbyt długo piekły). Oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać z olejem tak, aby były całę natłuszczone. Dodać 2 łyżki masła.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 35-40 minut. Do miękkości. W połowie pieczenia dodać pozostałe masło.
Co jakiś czas przemieszać ziemniaczki. Na koniec można włączyć termoobieg żeby się podpiekły.