maślane ziemniaczki
wegetariańskie WYTRAWNIE

Maślane ziemniaczki

maślane ziemniaczki
maślane ziemniaczki

Pieczone ziemniaczki w masełku. Pyszny dodatek do obiadu. Naprawę dodatek masła podczas pieczenia niesamowicie zmienia smak. Ziemniaczki wyszły mięciutkie, maślane rozpływające się w ustach. Podane ze świeżym koperkiem będą idealne.

Składniki:

  • 600-700 g obranych lub wyszorowanych małych młodych ziemniaczków
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Ziemniaczki poprzekrajać na mniejsze kawałki (duże będą się zbyt długo piekły). Oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać z olejem tak, aby były całę natłuszczone. Dodać 2 łyżki masła.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 35-40 minut. Do miękkości. W połowie pieczenia dodać pozostałe masło.

Co jakiś czas przemieszać ziemniaczki. Na koniec można włączyć termoobieg żeby się podpiekły.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *