tacos
dania główne WYTRAWNIE

Tacos

Rozpoczynam meksykański tydzień. Na początek ostre tacos z mięsem mielonym. Trochę oszukane, ponieważ użyłam pszennych placków tortilli, zamiast kukurydzianych, ale nie udało mi się ich zdobyć. Całość polana kwaśną śmietaną, co ku mojemu zaskoczeniu, pasowało rewelacyjnie i smakowało fantastycznie!

Składniki (6 dużych tacos):

  • 400 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego
  • 150-200 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • mała puszka kukurydzy
  • mała puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • do podania kwaśna śmietana 12%, oraz świeża kolendra, opcjonalnie marynowane plastry papryki jalapeno
  • 6 placków tortilli o średnicy 20 cm.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Papryczkę chili pokroić w cienkie plasterki. Papryki pokroić w paski o dł. o 5 cm.
  2. Na patelni na 2 łyżkach oliwy lub oleju podsmażyć cebulę, dodać czosnek i paprykę chili. Chwilę smażyć. Dodać mięso mielone, słodką i ostrą mieloną paprykę, mieloną kolendrę, sól, pieprz czarny. Smażyć aż mięso się zetnie.
  3. Dodać świeże papryki, smażyć kilka minut. Dodać passatę pomidorową, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz fasolę. Gotować kilka minut. Ewentualnie doprawić jeszcze solą.
  4. Placki tortilli podgrzewać pojedynczo na suchej patelni, z jednej i drugiej strony. Aż będą gorące. Na każdym umieścić trochę farszu, po 2 łyżki śmietany, oraz posiekaną świeżą kolendrę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *