Rozpoczynam meksykański tydzień. Na początek ostre tacos z mięsem mielonym. Trochę oszukane, ponieważ użyłam pszennych placków tortilli, zamiast kukurydzianych, ale nie udało mi się ich zdobyć. Całość polana kwaśną śmietaną, co ku mojemu zaskoczeniu, pasowało rewelacyjnie i smakowało fantastycznie!
Składniki (6 dużych tacos):
- 400 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego
- 150-200 ml passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- mała puszka kukurydzy
- mała puszka czerwonej fasoli
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- sól
- pieprz czarny
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- do podania kwaśna śmietana 12%, oraz świeża kolendra, opcjonalnie marynowane plastry papryki jalapeno
- 6 placków tortilli o średnicy 20 cm.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Papryczkę chili pokroić w cienkie plasterki. Papryki pokroić w paski o dł. o 5 cm.
- Na patelni na 2 łyżkach oliwy lub oleju podsmażyć cebulę, dodać czosnek i paprykę chili. Chwilę smażyć. Dodać mięso mielone, słodką i ostrą mieloną paprykę, mieloną kolendrę, sól, pieprz czarny. Smażyć aż mięso się zetnie.
- Dodać świeże papryki, smażyć kilka minut. Dodać passatę pomidorową, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz fasolę. Gotować kilka minut. Ewentualnie doprawić jeszcze solą.
- Placki tortilli podgrzewać pojedynczo na suchej patelni, z jednej i drugiej strony. Aż będą gorące. Na każdym umieścić trochę farszu, po 2 łyżki śmietany, oraz posiekaną świeżą kolendrę.