pieczone ziemniaki
dania główne wegańskie

Pieczone ziemniaki

pieczone ziemniaki

Pyszne ziemniaki, z chrupiącą skórką na zewnątrz, a miękkie w środku. Najbardziej preferuję metodę wcześniejszego podgotowania ziemniaków. Wtedy mam pewność, że ziemniaki będą miękkie w środku i nie muszą zbyt długo siedzieć w piekarniku. Jeżeli są to młode ziemniaczki, to nie trzeba ich podgotowywać, tylko po prostu dłużej piec.

Składniki (2 osobowa porcja):

  • 500 g ziemniaków
  • słodka mielona papryka
  • słodka wędzona papryka
  • ostra mielona papryka
  • zioła prowansalskie
  • pieprz czarny
  • 2-3 łyżki oleju czosnkowego (można użyć zwykłego oleju lub oliwy, a ziemniaki natrzeć ząbkiem rozgniecionego czosnku)
  • sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaki porządnie wyszorować, nie obierać.

Nieduże ziemniaki pokroić na pół. Większe na 4 części.

Gotować ok. 10 minut. Odcedzić i przestudzić.

Ziemniaki przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć wszystkimi przyprawami, skropić olejem lub oliwą. Delikatnie wymieszać dłońmi, aby ziemniaki były równomiernie pokryte przyprawami i tłuszczem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z termoobiegiem ok. 20-30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *