Pyszne ziemniaki, z chrupiącą skórką na zewnątrz, a miękkie w środku. Najbardziej preferuję metodę wcześniejszego podgotowania ziemniaków. Wtedy mam pewność, że ziemniaki będą miękkie w środku i nie muszą zbyt długo siedzieć w piekarniku. Jeżeli są to młode ziemniaczki, to nie trzeba ich podgotowywać, tylko po prostu dłużej piec.
Składniki (2 osobowa porcja):
- 500 g ziemniaków
- słodka mielona papryka
- słodka wędzona papryka
- ostra mielona papryka
- zioła prowansalskie
- pieprz czarny
- 2-3 łyżki oleju czosnkowego (można użyć zwykłego oleju lub oliwy, a ziemniaki natrzeć ząbkiem rozgniecionego czosnku)
- sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki porządnie wyszorować, nie obierać.
Nieduże ziemniaki pokroić na pół. Większe na 4 części.
Gotować ok. 10 minut. Odcedzić i przestudzić.
Ziemniaki przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć wszystkimi przyprawami, skropić olejem lub oliwą. Delikatnie wymieszać dłońmi, aby ziemniaki były równomiernie pokryte przyprawami i tłuszczem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z termoobiegiem ok. 20-30 minut.