Jest naprawdę wiele odmian pomidorów. Każda z nich różni się nieco smakiem. Tym razem postanowiłam skorzystać z żółtych pomidorów śliwkowych. Wiem, że żółte pomidory nie są popularne i łatwo dostępne. Jednak jeżeli macie możliwość, to polecam z nich skorzystać. Przepis oczywiście wyjdzie również na czerwonych pomidorach.
Składniki:
- 1 kg żółtych pomidorów (opcjonalnie czerwonych)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka nasion mielonej kolendry
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć ze skórki i pokroić w kostkę. Na sitku odsączyć z nadmiaru soku.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni na oliwie z oliwek, podsmażyć cebulę, dodać czosnek chwilę smażyć, uważając aby nie przypalić.
Dodać pomidory oraz cukier. Smażyć bez przykrycia kilka minut, aż pomidory puszczą sok.
Dodać mieloną kolendrę, oregano, cząber, pieprz ziołowy. Doprawić solą i pieprzem czarnym do smaku.
Smażyć jeszcze kilka minut, aż sos zredukuje się do pożądanej konsystencji.
Podawać ze świeżo ugotowanym, ulubionym makaronem.