Jeżeli chcecie zaskoczyć ukochaną osobę, która lubi pizzę, to w takim wydaniu na pewno się uda. Pizza na klasycznym, drożdżowym cieście z chrupiącym spodem, uformowana w kształt serca. W ten sposób codzienny obiad, można zamienić w walentynkowy.
Składniki (2 pizze):
- 2,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 00)
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek lub oleju
pozostałe składniki:
- 200 g szynki Szwarcwaldzkiej
- 200 g sera mozzarella
- 1 czerwona cebula
- 5 szt. pieczarek
- kilka łyżek sosu do pizzy
- opcjonalnie: przyprawa do pizzy/oregano/bazylia
Świeżych pieczarek nie można dać dużo, gdyż puszczają wodę. Pizza popłynie i nigdy nie będzie chrupiąca. Jeżeli lubicie dużo pieczarek, należy je wcześniej podsmażyć na patelni, aż nadmiar wody odparuje.
Sposób przygotowania:
- Drożdże pokruszyć do miseczki i zalać letnim mlekiem i wodą. Dokładnie wymieszać.
- Do dużej miski wsypać 2,5 szklanki mąki oraz sól, wymieszać. Dodać rozpuszczone drożdże i olej. Wyrabiać ciasto przez kilka minut.
- Ciasto pozostawić w misce. Przykryć folią spożywczą lub bawełnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Podzielić na pół. Każdą część rozwałkować w kształt serca. Można też rozwałkować w kółko, a następnie wyciąć serce. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pizzę najpierw skropić oliwą z oliwek, rozsmarować ją (dzięki temu pizza nie namoknie od składników, a spód ciasta będzie chrupiący).
- Natłuszczony spód posmarować sosem do pizzy (po ok. 3 łyżki sosu na pizzę). Posypać serem, oprószyć ulubionymi ziołami. Teraz rozłożyć półksiężyce cebuli, plastry pieczarek i na koniec plastry szynki. Szynkę Szwacwaldzką najlepiej dodać w połowie pieczenia. No chyba, że lubicie mocno przypieczoną. Pizzę można również wzbogacić plastrami salami.
- Piec w 200 stopniach z termoobiegiem ok. 20 min. Spód pizzy oraz boki muszą być zarumienione.