pizza z szynką
dania główne pizza Walentynki WYTRAWNIE

Walentynkowa pizza z szynką Szwarcwaldzką

pizza z szynką

Jeżeli chcecie zaskoczyć ukochaną osobę, która lubi pizzę, to w takim wydaniu na pewno się uda. Pizza na klasycznym, drożdżowym cieście z chrupiącym spodem, uformowana w kształt serca. W ten sposób codzienny obiad, można zamienić w walentynkowy.

Składniki (2 pizze):

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 00)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek lub oleju

pozostałe składniki:

  • 200 g szynki Szwarcwaldzkiej
  • 200 g sera mozzarella
  • 1 czerwona cebula
  • 5 szt. pieczarek
  • kilka łyżek sosu do pizzy
  • opcjonalnie: przyprawa do pizzy/oregano/bazylia

Świeżych pieczarek nie można dać dużo, gdyż puszczają wodę. Pizza popłynie i nigdy nie będzie chrupiąca. Jeżeli lubicie dużo pieczarek, należy je wcześniej podsmażyć na patelni, aż nadmiar wody odparuje.

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokruszyć do miseczki i zalać letnim mlekiem i wodą. Dokładnie wymieszać.
  2. Do dużej miski wsypać 2,5 szklanki mąki oraz sól, wymieszać. Dodać rozpuszczone drożdże i olej. Wyrabiać ciasto przez kilka minut.
  3. Ciasto pozostawić w misce. Przykryć folią spożywczą lub bawełnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
  4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Podzielić na pół. Każdą część rozwałkować w kształt serca. Można też rozwałkować w kółko, a następnie wyciąć serce. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Pizzę najpierw skropić oliwą z oliwek, rozsmarować ją (dzięki temu pizza nie namoknie od składników, a spód ciasta będzie chrupiący).
  6. Natłuszczony spód posmarować sosem do pizzy (po ok. 3 łyżki sosu na pizzę). Posypać serem, oprószyć ulubionymi ziołami. Teraz rozłożyć półksiężyce cebuli, plastry pieczarek i na koniec plastry szynki. Szynkę Szwacwaldzką najlepiej dodać w połowie pieczenia. No chyba, że lubicie mocno przypieczoną. Pizzę można również wzbogacić plastrami salami.
  1. Piec w 200 stopniach z termoobiegiem ok. 20 min. Spód pizzy oraz boki muszą być zarumienione.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *