naleśniki z szynką i serem
dania główne naleśniki WYTRAWNIE

Naleśniki z szynką i serem

naleśniki z szynką i serem

To klasyczne, pyszne naleśniki. Farsz, najprostszy jaki może być. Szynka, podsmażone pieczarki i ser. Bardzo pyszne! Naleśniki są cieniutkie, delikatne. Świetnie smakowały z pomidorową salsą.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka 2 %
  • 1,5 szklanki wody (filtrowana lub gazowana)
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 3 jajka rozm. M lub 2 rozm. L
  • tłuszcz do smażenia (olej, masło klarowane, smalec)

Nadzienie:

  • szynka 140 g
  • żółty ser 150 g
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 300 g pieczarek (opcjonalnie) + 1 łyżka masła lub oleju do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na naleśniki wymieszać rózgą kuchenną lub mikserem do połączenia składników. Aby nie było w cieście grudek, najpierw wymieszać jajka ze szklanką mleka, dodać mąkę, wymieszać. Następnie rozcieńczać pozostałymi płynami.
  2. Na rozgrzanej patelni, z kropelką oleju lub masła klarowanego smażyć naleśniki. Ilość ciasta musi być, taka aby cieniutką warstwą pokryć dno patelni. Smażyć na średnim ogniu, ok. 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor.
  3. Na maśle lub oleju podsmażyć pokrojone w plastry pieczarki. Smażyć na sporym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje, a pieczarki się zarumienią.
  4. Na połowie naleśnika rozłożyć pokrojoną szynkę, starty na tarce lub pokrojony w małe kawałki ser, pieczarki, oraz szczypiorek. Złożyć na pół, i jeszcze raz na pół (aż powstanie trójkąt).
  5. Zapiec lub podsmażyć na patelni, aby ser się rozpuścił.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *