To klasyczne, pyszne naleśniki. Farsz, najprostszy jaki może być. Szynka, podsmażone pieczarki i ser. Bardzo pyszne! Naleśniki są cieniutkie, delikatne. Świetnie smakowały z pomidorową salsą.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka 2 %
- 1,5 szklanki wody (filtrowana lub gazowana)
- 2/3 łyżeczki soli
- 3 jajka rozm. M lub 2 rozm. L
- tłuszcz do smażenia (olej, masło klarowane, smalec)
Nadzienie:
- szynka 140 g
- żółty ser 150 g
- garść posiekanego szczypiorku
- 300 g pieczarek (opcjonalnie) + 1 łyżka masła lub oleju do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Składniki na naleśniki wymieszać rózgą kuchenną lub mikserem do połączenia składników. Aby nie było w cieście grudek, najpierw wymieszać jajka ze szklanką mleka, dodać mąkę, wymieszać. Następnie rozcieńczać pozostałymi płynami.
- Na rozgrzanej patelni, z kropelką oleju lub masła klarowanego smażyć naleśniki. Ilość ciasta musi być, taka aby cieniutką warstwą pokryć dno patelni. Smażyć na średnim ogniu, ok. 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor.
- Na maśle lub oleju podsmażyć pokrojone w plastry pieczarki. Smażyć na sporym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje, a pieczarki się zarumienią.
- Na połowie naleśnika rozłożyć pokrojoną szynkę, starty na tarce lub pokrojony w małe kawałki ser, pieczarki, oraz szczypiorek. Złożyć na pół, i jeszcze raz na pół (aż powstanie trójkąt).
- Zapiec lub podsmażyć na patelni, aby ser się rozpuścił.