Pyszne, kruche paszteciki z mięsem. Idealne do barszczyku. Ale przepyszne nawet bez niczego. Mięso można użyć z rosołu. Ja do tego celu specjalnie ugotowałam wieprzową szynkę. Wyszły przepyszne. Podaję przepis jak przygotować farsz oraz ciasto.
Składniki:
Farsz:
- ok. 1 kg szynki wieprzowej w kawałku
- marynata do mięsa: 1 stołowa łyżka majeranku , 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- do gotowania mięsa: kawałek selera, 1 marchew, 1 pietruszka, 1 łyżeczka przyprawy warzywko lub przyprawy do rosołu, 2 łyżeczki soli
dodatkowo:
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry (najlepiej mielone lub w ziarenkach)
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 kopiasta łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- sól do smaku
- 150 ml bulionu z gotowania mięsa
- 3 kopiaste łyżki masła
- 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu
- 3 łyżki sezamu do posypania wierzchu
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 120 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- 2/3 łyżeczki soli
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z przyprawami marynaty. Mięso natrzeć przyprawami. Marynować 6-12 h. w zamkniętym pojemniku (szklany lub plastikowy) w lodówce.
Mięso przełożyć do dużego garnka. Dodać pokrojoną na kawałki marchew (obojętne jak będą pokrojone bo i tak się ugotują), pokrojoną pietruszkę oraz selera, a także: sól, przyprawę warzywko, sól. Zalać wodą tak, aby mięso było przykryte.
Gotować pod przykryciem na niedużym ogniu, ok. 1-1,5 h od zagotowania.
Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na 1 łyżce masła (smażyć na niedużym ogniu kilka minut, aż zmięknie). Dodać posiekany czosnek. Smażyć jeszcze minutę.
Ugotowane przestudzone mięso, zmielić w maszynce do mięsa. Pomiędzy porcjami mięsa zmielić podsmażoną cebulę z czosnkiem.
Do zmielonego mięsa dodać roztopione 2 łyżki masła, ok. 150 ml bulionu (z gotowania mięsa), oraz przyprawy: kolendrę, majeranek, sól, pieprz. Całość dokładnie wymieszać. Farsz musi być wilgotny, aby paszteciki nie były suche. W razie potrzeby dodać jeszcze więcej bulionu lub masła.
Ciasto: Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kawałki zimne masło. Mieszać, jednocześnie rozdrabniając palcami masło, tak jak na kruszonkę. Dodać śmietanę, oraz jajko. Zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. godzinę.
Ciasto rozwałkować w prostokąt o wymiarach ok. 50 cm x 40 cm. W formie wałka wykładać nadzienie. Zwinąć rulon i odciąć go. Wałek pokroić na nieduże paszteciki (ok. 5 cm kawałki).
Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżka mleka. Posypać ziarnami sezamu. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Na złoty kolor.