paszteciki z mięsem
Boże Narodzenie inne wypieki przekąski WYTRAWNIE

Paszteciki z mięsem

paszteciki z mięsem
paszteciki z mięsem

Pyszne, kruche paszteciki z mięsem. Idealne do barszczyku. Ale przepyszne nawet bez niczego. Mięso można użyć z rosołu. Ja do tego celu specjalnie ugotowałam wieprzową szynkę. Wyszły przepyszne. Podaję przepis jak przygotować farsz oraz ciasto.

Składniki:

Farsz:

  • ok. 1 kg szynki wieprzowej w kawałku
  • marynata do mięsa: 1 stołowa łyżka majeranku , 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • do gotowania mięsa: kawałek selera, 1 marchew, 1 pietruszka, 1 łyżeczka przyprawy warzywko lub przyprawy do rosołu, 2 łyżeczki soli

dodatkowo:

  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry (najlepiej mielone lub w ziarenkach)
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kopiasta łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • sól do smaku
  • 150 ml bulionu z gotowania mięsa
  • 3 kopiaste łyżki masła
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu
  • 3 łyżki sezamu do posypania wierzchu

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 120 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z przyprawami marynaty. Mięso natrzeć przyprawami. Marynować 6-12 h. w zamkniętym pojemniku (szklany lub plastikowy) w lodówce.

Mięso przełożyć do dużego garnka. Dodać pokrojoną na kawałki marchew (obojętne jak będą pokrojone bo i tak się ugotują), pokrojoną pietruszkę oraz selera, a także: sól, przyprawę warzywko, sól. Zalać wodą tak, aby mięso było przykryte.

Gotować pod przykryciem na niedużym ogniu, ok. 1-1,5 h od zagotowania.

Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na 1 łyżce masła (smażyć na niedużym ogniu kilka minut, aż zmięknie). Dodać posiekany czosnek. Smażyć jeszcze minutę.

Ugotowane przestudzone mięso, zmielić w maszynce do mięsa. Pomiędzy porcjami mięsa zmielić podsmażoną cebulę z czosnkiem.

Do zmielonego mięsa dodać roztopione 2 łyżki masła, ok. 150 ml bulionu (z gotowania mięsa), oraz przyprawy: kolendrę, majeranek, sól, pieprz. Całość dokładnie wymieszać. Farsz musi być wilgotny, aby paszteciki nie były suche. W razie potrzeby dodać jeszcze więcej bulionu lub masła.

Ciasto: Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kawałki zimne masło. Mieszać, jednocześnie rozdrabniając palcami masło, tak jak na kruszonkę. Dodać śmietanę, oraz jajko. Zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. godzinę.

Ciasto rozwałkować w prostokąt o wymiarach ok. 50 cm x 40 cm. W formie wałka wykładać nadzienie. Zwinąć rulon i odciąć go. Wałek pokroić na nieduże paszteciki (ok. 5 cm kawałki).

Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżka mleka. Posypać ziarnami sezamu. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Na złoty kolor.

paszteciki z mięsem
paszteciki z mięsem
paszteciki z mięsem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *