Pieczone ziemniaczki w nowej odsłonie, z czosnkiem niedźwiedzim. Pyszna odmiana od mojej ulubionej paprykowej mieszanki.
Składniki:
- 700 g obranych ziemniaków
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 1/2 łyżeczki oregano
- świeżo mielony pieprz czarny
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki pokroić w łódeczki (każdy ziemniak na ok. 4 lub 6 części).
2. Wypłukać je pod wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym.
3. W miseczce wymieszać oliwę lub olej, sól, czosnek niedźwiedzi, oregano oraz pieprz czarny. Gotową mieszanką, dokładnie natrzeć ziemniaczki.
4. Wyłożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Piec w 200 stopniach ok 20-25 min. 5-10 min pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg, aby ładnie się zarumieniły.