pieczone ziemniaki z czosnkiem
dania główne przekąski wegańskie WYTRAWNIE

Ziemniaczane łódeczki z czosnkiem niedźwiedzim

pieczone ziemniaczki

Pieczone ziemniaczki w nowej odsłonie, z czosnkiem niedźwiedzim. Pyszna odmiana od mojej ulubionej paprykowej mieszanki.

Składniki:

  • 700 g obranych ziemniaków
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • świeżo mielony pieprz czarny

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki pokroić w łódeczki (każdy ziemniak na ok. 4 lub 6 części).
2. Wypłukać je pod wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym.
3. W miseczce wymieszać oliwę lub olej, sól, czosnek niedźwiedzi, oregano oraz pieprz czarny. Gotową mieszanką, dokładnie natrzeć ziemniaczki.
4. Wyłożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

pieczone ziemniaczki

5. Piec w 200 stopniach ok 20-25 min. 5-10 min pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg, aby ładnie się zarumieniły.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *