Surówka z czerwonej kapusty do nadziewania kebaba. Naprawdę pyszna i prosta surówka. Warto przygotować ją samodzielnie i nie stosować tych gotowych. Można ją podać osobno na talerzu w wersji z frytkami, lub nadziać w środku bułkę czy rollo.
Surówka z czerwonej kapusty:
- 1/2 główki z czerwonej kapusty
- 2 łyżki octu spirytusowego 10%
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 1 czerwona papryka
Sposób przygotowania:
Kilka liści kapusty z wierzchu odrzucić. Pozostałą część drobno poszatkować. Dodać ocet, sól i cukier. Wymieszać. Odstawić na godzinę. Odlać płyn zebrany na dnie. Dodać drobno pokrojoną paprykę. Wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie cukrem.