mini pizze z gotowanych ziemniaków
dania główne WYTRAWNIE

Pizzerinki z gotowanych ziemniaków

mini pizze z gotowanych ziemniaków

Mini pizze z gotowanych ziemniaków, to świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Danie z z serii zerowaste. Do tego jakie pyszne. Alternatywa klasycznej pizzy.

Składniki (6 mini pizzerinek):

Ciasto:

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 70 g mąki pszennej (4 łyżki)
  • 1 małe jajko
  • 2/3 łyżeczki soli

Pozostałe składniki:

  • 250 g pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 parówki
  • kilka plastrów salami
  • 120 g sera
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy
  • 1-2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, na dosyć dużym ogniu, aby nadmiar wody odparował. Wystudzić.
  2. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, sól i jajko. Wymieszać dokładnie.
  3. Oprószonymi dłońmi formować płaskie kółka. Układać ja na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem (konieczne, żeby pizzerinki nie przylepiły się do papieru).
  4. Na ziemniaczanym spodach układać: pieczarki, plasterki cebuli, pokrojoną w kostkę paprykę, salami i pokrojone w plasterki parówki. Oprószyć przyprawą do pizzy.
  1. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzanie góra-dół) na 25 minut. Po tym czasie pizzerinki posypać serem. Piec 15 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg, aby składniki ładnie się przyrumieniły.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *