Mini pizze z gotowanych ziemniaków, to świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Danie z z serii zerowaste. Do tego jakie pyszne. Alternatywa klasycznej pizzy.
Składniki (6 mini pizzerinek):
Ciasto:
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 70 g mąki pszennej (4 łyżki)
- 1 małe jajko
- 2/3 łyżeczki soli
Pozostałe składniki:
- 250 g pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 czerwona cebula
- 2 parówki
- kilka plastrów salami
- 120 g sera
- 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy
- 1-2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, na dosyć dużym ogniu, aby nadmiar wody odparował. Wystudzić.
- Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, sól i jajko. Wymieszać dokładnie.
- Oprószonymi dłońmi formować płaskie kółka. Układać ja na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem (konieczne, żeby pizzerinki nie przylepiły się do papieru).
- Na ziemniaczanym spodach układać: pieczarki, plasterki cebuli, pokrojoną w kostkę paprykę, salami i pokrojone w plasterki parówki. Oprószyć przyprawą do pizzy.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzanie góra-dół) na 25 minut. Po tym czasie pizzerinki posypać serem. Piec 15 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg, aby składniki ładnie się przyrumieniły.