Pieczone filety z kurczaka często goszczą na moim stole. Tym razem na dwa smaki. Jeden ziołowy z majerankiem, drugi pikantno- paprykowy. Idealne na kanapki i do sałatki. Dzięki nowym mieszanką przypraw nie nudzą mi się.
Składniki:
Ziołowy filet:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 łyżeczka ziołowej mieszanki przypraw
- 1 gałązka świeżego majeranku (opcjonalnie)
- 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Paprykowe filety:
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili lub jalapeno
- 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/3 łyżeczki soli
dodatkowo: rękaw do pieczenia
Sposób przygotowania:
W osobnych miseczkach wymieszać składniki obu marynat. Filety natrzeć marynatami. Aby mięso było bardziej soczyste, można umieścić na filetach po łyżce masła. Każdy z filetów umieścić w osobnych rękawach do pieczenia, zamknąć. Nakłuć w kilku miejscach, aby tworząca się para mogła ujść.
Umieścić w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce. Piec w 190 stopniach ok. 35-40 minut.