pieczone filety
pieczenie, pasztety, pasty kanapkowe WYTRAWNIE

Pieczone filety na dwa smaki

pieczone filety z kurczaka
pieczone filety z kurczaka

Pieczone filety z kurczaka często goszczą na moim stole. Tym razem na dwa smaki. Jeden ziołowy z majerankiem, drugi pikantno- paprykowy. Idealne na kanapki i do sałatki. Dzięki nowym mieszanką przypraw nie nudzą mi się.

Składniki:

Ziołowy filet:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 łyżeczka ziołowej mieszanki przypraw
  • 1 gałązka świeżego majeranku (opcjonalnie)
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Paprykowe filety:

  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili lub jalapeno
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/3 łyżeczki soli

dodatkowo: rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

W osobnych miseczkach wymieszać składniki obu marynat. Filety natrzeć marynatami. Aby mięso było bardziej soczyste, można umieścić na filetach po łyżce masła. Każdy z filetów umieścić w osobnych rękawach do pieczenia, zamknąć. Nakłuć w kilku miejscach, aby tworząca się para mogła ujść.

Umieścić w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce. Piec w 190 stopniach ok. 35-40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *