Tym razem zaszalałam i do tacos wykorzystałam mięso mielone, chorizo oraz boczek. Obłędnie pyszne tacos! Całość złagodzona kwaśną śmietaną lub guacamole. I oczywiście, obowiązkowo świeża kolendra, również musi się znaleźć.
Składniki (12 niedużych szt.):
- 400 g mięsa mielonego
- 100 g cienkich plastrów boczku
- 100 g cienkich plastrów chorizo
- 1 czerwona papryka (lub żółta/zielona)
- 1 cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 papryczki chili
- 150 ml passaty pomidorowej
- 50 g sera cheddar
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz czarny
- muszelki tacos lub nieduże placki tortilli
- do podania kwaśna śmietana 12% lub guacamole
Sposób przygotowania:
- Boczek i chorizo drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek i paprykę chili drobno posiekać. Paprykę pokroić w paski.
- Na suchej patelni podsmażyć boczek. Gdy trochę tłuszczu się wytopi dodać chorizo, podsmażyć aż mięso się zarumieni.
- Dodać cebulę, czosnek i paprykę chili. Chwilę smażyć. Dodać mięso mielone, świeżą czerwoną paprykę, słodką mieloną paprykę, mieloną kolendrę, nieco soli i pieprzu. Wymieszać. Smażyć kilka minut, aż mięso się zetnie.
- Dodać passatę pomidorową, suszone oregano. Gotować jeszcze kilka minut. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Muszelki taco lub podgrzane na suchej patelni tortille, wypełnić kilkoma łyżkami farszu. Posypać startym cheddarem. Na wierzchu polać śmietaną lub guacamole i posypać posiekaną, świeżą kolendrą.