tacos
dania główne przekąski WYTRAWNIE

Potrójnie mięsne tacos

tacos z mięsem mielonym

Tym razem zaszalałam i do tacos wykorzystałam mięso mielone, chorizo oraz boczek. Obłędnie pyszne tacos! Całość złagodzona kwaśną śmietaną lub guacamole. I oczywiście, obowiązkowo świeża kolendra, również musi się znaleźć.

Składniki (12 niedużych szt.):

  • 400 g mięsa mielonego
  • 100 g cienkich plastrów boczku
  • 100 g cienkich plastrów chorizo
  • 1 czerwona papryka (lub żółta/zielona)
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 papryczki chili
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 50 g sera cheddar
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz czarny
  • muszelki tacos lub nieduże placki tortilli
  • do podania kwaśna śmietana 12% lub guacamole

Sposób przygotowania:

  1. Boczek i chorizo drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek i paprykę chili drobno posiekać. Paprykę pokroić w paski.
  2. Na suchej patelni podsmażyć boczek. Gdy trochę tłuszczu się wytopi dodać chorizo, podsmażyć aż mięso się zarumieni.
  3. Dodać cebulę, czosnek i paprykę chili. Chwilę smażyć. Dodać mięso mielone, świeżą czerwoną paprykę, słodką mieloną paprykę, mieloną kolendrę, nieco soli i pieprzu. Wymieszać. Smażyć kilka minut, aż mięso się zetnie.
  4. Dodać passatę pomidorową, suszone oregano. Gotować jeszcze kilka minut. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Muszelki taco lub podgrzane na suchej patelni tortille, wypełnić kilkoma łyżkami farszu. Posypać startym cheddarem. Na wierzchu polać śmietaną lub guacamole i posypać posiekaną, świeżą kolendrą. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *