Aby na świątecznym stole urozmaicić faszerowane jajka, można je zrobić w kolorze fioletowym. To ciekawe urozmaicenie. Od razu chętnie się je. Barwi się je bardzo prosto, w wywarze w czerwonej kapusty. Za pomocą soku z buraka możecie uzyskać kolor czerwony (przepis: https://justynagotuje.pl/czerwone-faszerowane-jaja/)
Składniki:
Marynata:
- 200 g czerwonej kapusty
- 1 łyżeczka cukru
- 1 litr wody
- 2-3 łyżki octu spirytusowego 10%
- 2 goździki
- 1 kulka ziela angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu
Pozostałe składniki:
- 5 jaj ugotowanych na twardo
- 40 g szynki (1 duży plaster)
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz czarny
- do dekoracji: kiełki rzodkiewki, rzodkiewka, sałata
Sposób przygotowania:
Czerwoną kapustę poszatkować. Umieścić w garnku. Dodać wszystkie składniki marynaty oprócz octu. Zagotować. Zdjąć z grzania i przestudzić. Przecedzić. Dodać ocet.
Jajka ugotowane na twardo obrać. Wrzucić do przygotowanego wywaru z kapusty. Jak będzie całkowicie wystudzone włożyć do lodówki. Marynować całą noc. Można trzymać w garnku, albo zamkniętym dużym słoiku (wtedy nie ma w lodówce żadnego zapachu).
Zamarynowane jajka wyjąć z zalewy. Przekroić na pół. Żółtka wyjąć na talerz. Dodać majonez. Rozgnieść widelcem. Dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę, posiekany szczypiorek. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Masą wypełnić wgłębienia po żółtkach. Najlepiej rękawem cukierniczym, bez żadnej końcówki. Udekorować plasterkami rzodkiewki, kiełkami i szczypiorkiem.