fioletowe jajka
przekąski śniadanie Wielkanoc WYTRAWNIE

Fioletowe jajka faszerowane szynką

fioletowe jajka faszerowane
fioletowe jajka

Aby na świątecznym stole urozmaicić faszerowane jajka, można je zrobić w kolorze fioletowym. To ciekawe urozmaicenie. Od razu chętnie się je. Barwi się je bardzo prosto, w wywarze w czerwonej kapusty. Za pomocą soku z buraka możecie uzyskać kolor czerwony (przepis: https://justynagotuje.pl/czerwone-faszerowane-jaja/)

Składniki:

Marynata:

  • 200 g czerwonej kapusty
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 litr wody
  • 2-3 łyżki octu spirytusowego 10%
  • 2 goździki
  • 1 kulka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka pieprzu

Pozostałe składniki:

  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • 40 g szynki (1 duży plaster)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz czarny
  • do dekoracji: kiełki rzodkiewki, rzodkiewka, sałata

Sposób przygotowania:

Czerwoną kapustę poszatkować. Umieścić w garnku. Dodać wszystkie składniki marynaty oprócz octu. Zagotować. Zdjąć z grzania i przestudzić. Przecedzić. Dodać ocet.

Jajka ugotowane na twardo obrać. Wrzucić do przygotowanego wywaru z kapusty. Jak będzie całkowicie wystudzone włożyć do lodówki. Marynować całą noc. Można trzymać w garnku, albo zamkniętym dużym słoiku (wtedy nie ma w lodówce żadnego zapachu).

Zamarynowane jajka wyjąć z zalewy. Przekroić na pół. Żółtka wyjąć na talerz. Dodać majonez. Rozgnieść widelcem. Dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę, posiekany szczypiorek. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Masą wypełnić wgłębienia po żółtkach. Najlepiej rękawem cukierniczym, bez żadnej końcówki. Udekorować plasterkami rzodkiewki, kiełkami i szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *