czerwone jaja
śniadanie wegetariańskie WYTRAWNIE

Czerwone faszerowane jajka

faszerowane jaja

Smaczne, kolorowe jaja. Nowa, ciekawa postać podania jajek. Swój kolor zawdzięczają burakom. To naturalny, łatwo dostępny barwnik. Do tego tani, nietoksyczny, a efekty daje rewelacyjne! Polecam nie tylko na Wielkanoc. 

Składniki:

  • 3 jaja 
  • 250 ml soku z buraka (są dostępne gotowe)
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 rzodkiewki 
  • kilka gałązek szczypiorku 
  • sól, pieprz
  • koperek do dekoracji 

Sposób przygotowania:
1. Jajka ugotować na twardo. Obrać. 
2. Sok z buraka podgrzać. Gorącym sokiem zalać jajka, tak, aby były zanurzone. Moczyć ok. 1,5 h. 
3. Jajka po wyjęciu z soku przekroić na pół. Wyjąć żółtka.
4. Żółtka rozdrobnić, dodać starte na tarce o drobnych oczkach 2 rzodkiewki, posiekany szczypiorek, majonez, sól i pieprz. Wymieszać. 
5. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub łyżką nadziać jajka. Udekorować rzodkiewką oraz koperkiem. 
6. Jajka smakują pysznie z domowym chlebkiem ziołowym. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *