Smaczne, kolorowe jaja. Nowa, ciekawa postać podania jajek. Swój kolor zawdzięczają burakom. To naturalny, łatwo dostępny barwnik. Do tego tani, nietoksyczny, a efekty daje rewelacyjne! Polecam nie tylko na Wielkanoc.
Składniki:
- 3 jaja
- 250 ml soku z buraka (są dostępne gotowe)
- 1 łyżka majonezu
- 3 rzodkiewki
- kilka gałązek szczypiorku
- sól, pieprz
- koperek do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Jajka ugotować na twardo. Obrać.
2. Sok z buraka podgrzać. Gorącym sokiem zalać jajka, tak, aby były zanurzone. Moczyć ok. 1,5 h.
3. Jajka po wyjęciu z soku przekroić na pół. Wyjąć żółtka.
4. Żółtka rozdrobnić, dodać starte na tarce o drobnych oczkach 2 rzodkiewki, posiekany szczypiorek, majonez, sól i pieprz. Wymieszać.
5. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub łyżką nadziać jajka. Udekorować rzodkiewką oraz koperkiem.
6. Jajka smakują pysznie z domowym chlebkiem ziołowym.