Sezon na kurki w pełni, więc to idealny czas, aby zrobić zapiekankę ziemniaczaną. Jeżeli macie ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, to danie przygotuje się naprawdę szybko. Do dania dodałam smażoną kiełbaskę. W wersji wegetariańskiej spokojnie można ją pominąć. Polecam także dodatek świeżej natki pietruszki, świetnie pasuje do kurek.
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 300 g kurek
- 300 g kiełbasy (śląska, podwawelska lub inna ulubiona)
- 1 cebula
- 1-2 łyżki masła
- sól, pieprz czarny
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
- 100 g kwaśnej śmietany 18%
- 100 g śmietany 30%
- 50-60 g sera żółtego
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać i ugotować w całości w osolonej wodzie. Powinny być podobnej wielkości, aby ugotowały się w tym samym czasie. Pokroić w plastry.
- Kiełbasę pokroić w talarki. Usmażyć na suchej patelni, aż tłuszcz się wytopi, a kiełbasa zarumieni. Zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w kostkę. Kurki oczyścić. Na patelni na maśle podsmażyć cebulę. Dodać kurki. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut na średnim ogniu.
- Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować 2-3 łyżki sosu z kurkami. Następnie wyłożyć 2/3 plastrów ziemniaków. Wyłożyć połowę kurek oraz połowę usmażonej kiełbasy.
- Wyłożyć pozostałe ziemniaki, następnie kurki oraz kiełbasę. Wierzch oprószyć przyprawą do ziemniaków.
- Obie śmietany wymieszać z startym serem. Wyłożyć na wierzch.
- Zapiekać w 200 stopniach 20 minut.