zapiekanka ziemniaczana z kurkami
dania główne WYTRAWNIE zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z kurkami

zapiekanka ziemniaczana z kurkami
zapiekanka ziemniaczana z kurkami

Sezon na kurki w pełni, więc to idealny czas, aby zrobić zapiekankę ziemniaczaną. Jeżeli macie ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, to danie przygotuje się naprawdę szybko. Do dania dodałam smażoną kiełbaskę. W wersji wegetariańskiej spokojnie można ją pominąć. Polecam także dodatek świeżej natki pietruszki, świetnie pasuje do kurek.

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 300 g kurek
  • 300 g kiełbasy (śląska, podwawelska lub inna ulubiona)
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki masła
  • sól, pieprz czarny
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • 100 g kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g śmietany 30%
  • 50-60 g sera żółtego

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w całości w osolonej wodzie. Powinny być podobnej wielkości, aby ugotowały się w tym samym czasie. Pokroić w plastry.
  2. Kiełbasę pokroić w talarki. Usmażyć na suchej patelni, aż tłuszcz się wytopi, a kiełbasa zarumieni. Zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w kostkę. Kurki oczyścić. Na patelni na maśle podsmażyć cebulę. Dodać kurki. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut na średnim ogniu.
  3. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować 2-3 łyżki sosu z kurkami. Następnie wyłożyć 2/3 plastrów ziemniaków. Wyłożyć połowę kurek oraz połowę usmażonej kiełbasy.
  4. Wyłożyć pozostałe ziemniaki, następnie kurki oraz kiełbasę. Wierzch oprószyć przyprawą do ziemniaków.
  5. Obie śmietany wymieszać z startym serem. Wyłożyć na wierzch.
  6. Zapiekać w 200 stopniach 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *