pizza hwajska
dania główne pizza WYTRAWNIE

Pizza hawajska

pizza hawajska
pizza hawajska

Pizzę z ananasem można kochać lub nienawidzić. Nie każdy to połączenie lubi. Ja jestem wielką fanką pizzy hawajskiej zarówno w wersji z szynką, jak i salami. Wierzcie mi, obie wersje są pyszne!

Składniki (2 pizze):

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (tortowa lub typ 00)
  • 13 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

dodatkowo:

  • kilka łyżek sosu do pizzy
  • ok. 150 g szynki
  • mała puszka kukurydzy
  • kilka plastrów ananasa z puszki
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 200 g sera mozzarella (lub mix mozzarella z cheddarem)
  • 1 nieduży pomidor (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać cukier oraz letnie mleko. Wymieszać do rozpuszczenia.

W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Dodać rozpuszczone drożdże, letnią wodę oraz oliwę. Zagnieść ciasto (zagniatać ok. 10 minut). W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Ciasto powinno być elastyczną kulą. Ciasto pozostawić w misce, przykryć folią lub ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrastania. W chłodnym pomieszczeniu czas ten może ulec wydłużeniu.

Ananasa odsączyć z zalewy. Pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w półksiężyce. Kukurydzę również odsączyć z zalewy. Pomidora pokroić na plastry i delikatnie odsączyć z nadmiaru soku.

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Uformować lub rozwałkować dwa kółka. Przenieść je na piekarnikowe blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Każdy placek posmarować sosem, posypać serem, a następnie ułożyć przygotowane składniki.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra-dół), piec ok. 20 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg, aby ładnie się zarumieniła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *