Pizzę z ananasem można kochać lub nienawidzić. Nie każdy to połączenie lubi. Ja jestem wielką fanką pizzy hawajskiej zarówno w wersji z szynką, jak i salami. Wierzcie mi, obie wersje są pyszne!
Składniki (2 pizze):
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (tortowa lub typ 00)
- 13 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
dodatkowo:
- kilka łyżek sosu do pizzy
- ok. 150 g szynki
- mała puszka kukurydzy
- kilka plastrów ananasa z puszki
- 1 nieduża czerwona cebula
- 200 g sera mozzarella (lub mix mozzarella z cheddarem)
- 1 nieduży pomidor (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać cukier oraz letnie mleko. Wymieszać do rozpuszczenia.
W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Dodać rozpuszczone drożdże, letnią wodę oraz oliwę. Zagnieść ciasto (zagniatać ok. 10 minut). W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Ciasto powinno być elastyczną kulą. Ciasto pozostawić w misce, przykryć folią lub ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrastania. W chłodnym pomieszczeniu czas ten może ulec wydłużeniu.
Ananasa odsączyć z zalewy. Pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w półksiężyce. Kukurydzę również odsączyć z zalewy. Pomidora pokroić na plastry i delikatnie odsączyć z nadmiaru soku.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Uformować lub rozwałkować dwa kółka. Przenieść je na piekarnikowe blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Każdy placek posmarować sosem, posypać serem, a następnie ułożyć przygotowane składniki.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra-dół), piec ok. 20 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg, aby ładnie się zarumieniła.