zupa dyniowa z chili
wegańskie WYTRAWNIE zupy

Zupa dyniowa z imbirem i chili

zupa dyniowa z chili
zupa dyniowa z chili

Zupa dyniowa. Z imbirem i chili. Rozgrzewająca, jesienna zupa. Papryczki bywają bardziej, lub mniej ostre, więc przez dodaniem trzeba to sprawdzić. Bardzo ostrej wystarczy połowa. Pysznie smakuje podana z łyżką kwaśnej śmietany 12-18% oraz prażonymi ziarnami (słonecznik, dynia).

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego (przepis na domowy bulion warzywny znajdziecie tutaj: https://justynagotuje.pl/bulion-warzywny/)
  • 1 kg dyni zwyczajnej
  • 3 cm kawałek imbiru (6-8 g)
  • 1 papryczka chili
  • 350 g ziemniaków
  • 1 nieduża czerwona cebula (50 g)
  • 1 łyżka masła lub 2 łyżki oleju
  • sól
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Dynię oczyścić z pestek i włókien. Pokroić w półksiężyce. Oprószyć solą, pieprzem. Skropić oliwą z oliwek (2 łyżki). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach ok. 30-40 minut. Do miękkości. Za pomocą łyżki wybrać miąższ, oddzielając go od skórki.
pieczona dynia
  1. Imbir obrać i drobno posiekać. Papryczkę oczyścić i również pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i również posiekać.
  2. Na patelni lub w garnku z grubym dnem, na tłuszczu podsmażyć cebulę. Dodać imbir i papryczkę, smażyć 2-3 minuty. Dodać ziemniaki. Smażyć jeszcze chwilę.
  3. Całość zalać bulionem. Gotować do miękkości ziemniaków.
  4. Dodać miąższ dyni. Gotować ok. 3 minuty.
  5. Zblendować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *