Prosta i bardzo pyszna, wegetariańska sałatka z brokułem i fetą. Świetnym, pasującym dodatkiem okazały się jajka, pomidory oraz ziarna.
Składniki (porcja 2 osobowa):
- 1 brokuł
- 120 g sera feta
- 1 pomidor lub kilka szt. koktajlowych
- 3 jajka
- garść ziaren (np. słonecznik, dynia, orzeszki pinii)
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz czarny mielony
Składniki na sos wymieszać w miseczce do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec doprawić pieprzem.
Sposób przygotowania:
- Brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Gotować je w dużej ilości osolonego wrzątku przez ok. 10 minut. Odcedzić i wystudzić.
- Pomidora sparzyć ze skórki, a następnie pokroić w kostkę (1 pomidor na 8 kawałków).
- Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w duże kawałki (1 jajko na 8 części).
- Na talerzach rozłożyć po równo różyczki brokuła, kawałki pomidora i jajek. Polać sosem.
- Na wierzch wyłożyć fetę pokrojoną w kostkę oraz podprażone ziarna.
- Podawać z grzankami lub innym pieczywem.