sałatka z brokułem i fetą
dania główne sałatki wegetariańskie WYTRAWNIE

Sałatka z brokułem i fetą

Prosta i bardzo pyszna, wegetariańska sałatka z brokułem i fetą. Świetnym, pasującym dodatkiem okazały się jajka, pomidory oraz ziarna.

Składniki (porcja 2 osobowa):

  • 1 brokuł
  • 120 g sera feta
  • 1 pomidor lub kilka szt. koktajlowych
  • 3 jajka
  • garść ziaren (np. słonecznik, dynia, orzeszki pinii)

Sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz czarny mielony

Składniki na sos wymieszać w miseczce do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec doprawić pieprzem.

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Gotować je w dużej ilości osolonego wrzątku przez ok. 10 minut. Odcedzić i wystudzić.
  2. Pomidora sparzyć ze skórki, a następnie pokroić w kostkę (1 pomidor na 8 kawałków).
  3. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w duże kawałki (1 jajko na 8 części).
  4. Na talerzach rozłożyć po równo różyczki brokuła, kawałki pomidora i jajek. Polać sosem.
  5. Na wierzch wyłożyć fetę pokrojoną w kostkę oraz podprażone ziarna.
  6. Podawać z grzankami lub innym pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *