kotlety w sosie paprykowym
dania główne WYTRAWNIE

Kotleciki mielone w sosie paprykowym

kotlety w sosie
kotlety w sosie

Kotleciki z mięsa mielonego w pysznym, intensywnym sosie śmietanowo-paprykowym z musztardą francuską.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego (np. z łopatki)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • garść posiekanego szczypiorku
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta granulowanego czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju

Sos:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 kopiasta łyżka musztardy francuskiej (nie może być inna)
  • 1 łyżka stołowa słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowo-grzybowego (opcjonalnie)
  • sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:

W misce wymieszać mięso mielone, dodać jajko, bułkę tartą, posiekany szczypiorek i przyprawy. Dokładnie wyrobić masę rękoma. Uformować nieduże kulki. Każdą obtoczyć w mące.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć kotleciki z obu stron na złocisty kolor.

W miseczce wymieszać składniki na sos. Wlać na patelnię. Gotować ok. 10 minut, aby kotleciki doszły w środku a sos ładnie zgęstniał.

Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *