Kotleciki z mięsa mielonego w pysznym, intensywnym sosie śmietanowo-paprykowym z musztardą francuską.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego (np. z łopatki)
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki soli
- garść posiekanego szczypiorku
- szczypta pieprzu czarnego
- szczypta granulowanego czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
Sos:
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 kopiasta łyżka musztardy francuskiej (nie może być inna)
- 1 łyżka stołowa słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu sojowo-grzybowego (opcjonalnie)
- sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać mięso mielone, dodać jajko, bułkę tartą, posiekany szczypiorek i przyprawy. Dokładnie wyrobić masę rękoma. Uformować nieduże kulki. Każdą obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć kotleciki z obu stron na złocisty kolor.
W miseczce wymieszać składniki na sos. Wlać na patelnię. Gotować ok. 10 minut, aby kotleciki doszły w środku a sos ładnie zgęstniał.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.