galaretkowe ciasto z serduszkiem
bez pieczenia ciasta NA SŁODKO Walentynki

Truskawkowo-śmietankowe ciasto galaretkowe

ciasto galaretkowe

Ciasto galaretkowe z truskawkowym serduszkiem. Bez pieczenia, więc będzie też idealne na lato. Pyszne, lekkie, piankowe ciasto.

Składniki:

  • 700 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 4-5 łyżek cukru lub erytrytolu
  • 20 g żelatyny
  • 1 galaretka krystaliczna truskawkowo-waniliowa
  • 300 ml śmietanki 30%
  • polewa: 50 g czekolady i 25 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki przełożyć do garneczka wraz z cukrem lub erytrytolem. Gotować kilka minut, aż lekko się rozpadną. Zblendować.
  2. Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody. Wymieszać. Po 5 minutach dodać do gorącego musu z truskawek. Wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić. Przelać do szklanego naczynia i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
  3. Naczynie z gotową galaretką włożyć na kilka sekund do gorącej wody. Dzięki temu można bez problemu wyjąć galaretkę z naczynia. Za pomocą foremki, powycinać serduszka z truskawkowej galaretki.
  4. Galaretkę krystaliczną rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Wystudzić.
  5. Śmietankę ubić na dosyć sztywno. Dodać galaretkę krystaliczną. Zmiksować.
  1. W podłużnym naczyniu umieścić serduszka (odwrotnie, „do góry nogami”), ciasno, jedne obok drugich. Zalać je śmietanką z galaretką. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
  2. Śmietankę podgrzać, dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia. Polewę wyłożyć na ciasto. Ponownie schłodzić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *