Ciasto galaretkowe z truskawkowym serduszkiem. Bez pieczenia, więc będzie też idealne na lato. Pyszne, lekkie, piankowe ciasto.
Składniki:
- 700 g truskawek (mogą być mrożone)
- 4-5 łyżek cukru lub erytrytolu
- 20 g żelatyny
- 1 galaretka krystaliczna truskawkowo-waniliowa
- 300 ml śmietanki 30%
- polewa: 50 g czekolady i 25 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
- Truskawki przełożyć do garneczka wraz z cukrem lub erytrytolem. Gotować kilka minut, aż lekko się rozpadną. Zblendować.
- Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody. Wymieszać. Po 5 minutach dodać do gorącego musu z truskawek. Wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić. Przelać do szklanego naczynia i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
- Naczynie z gotową galaretką włożyć na kilka sekund do gorącej wody. Dzięki temu można bez problemu wyjąć galaretkę z naczynia. Za pomocą foremki, powycinać serduszka z truskawkowej galaretki.
- Galaretkę krystaliczną rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Wystudzić.
- Śmietankę ubić na dosyć sztywno. Dodać galaretkę krystaliczną. Zmiksować.
- W podłużnym naczyniu umieścić serduszka (odwrotnie, „do góry nogami”), ciasno, jedne obok drugich. Zalać je śmietanką z galaretką. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
- Śmietankę podgrzać, dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia. Polewę wyłożyć na ciasto. Ponownie schłodzić.