Pyszne pizzowe świderki w formie świetnych podzielnych porcji. Rewelacyjne na ciepło i zimno. Dobrze sprawdzą jako lunch do pracy czy szkoły. Można zrobić z dodatkiem ziół do pizzy lub z chili w wersji pikantnej.
Składniki:
Ciasto:
- 420 g mąki pszennej (tortowa lub do ciast drożdżowych)
- 17 g świeżych drożdży
- 65 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru (2-3 łyżki)
Pozostałe składniki:
- gęsty sos pomidorowy (ok. 200 ml)
- 120 g szynki
- 100 g startego żółtego sera
Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć do miseczki dodać łyżkę cukru, chwilę porozcierać łyżeczką. Po 2 minutach rozpuszczą się same. Wymieszać je z połową mleka.
W misce wymieszać mąkę z solą. Dodać resztę cukru, mleka, rozpuszczone drożdże, jajko, oraz roztopione, letnie masło. Zagnieść elastyczne ciasto (zagniatać ok. 8-10 minut). w razie potrzeby dodać łyżkę dodatkowej mąki.
Wyrobione ciasto pozostawić w misce. Przykryć folią lub ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkować w prostokąt o wymiarach ok. 35 x 45 cm.
Na połowie placka rozsmarować sos pomidorowy, rozłożyć równo pokrojoną w kosteczkę szynkę i posypać startym serem. Złożyć na pół (przykryć składniki częścią bez składników). Pociąć na ok. 2,5 cm paski. Każdy pasek dwukrotnie skręcić tworząc świderka. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem i odstawić na 15 min do ponownego wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 18 minut.
Tutaj znajdziecie mój film, jak przygotować te świderki: