chicken burger
dania główne Sylwester WYTRAWNIE

CHICKEN BURGER – hamburger z kurczakiem

kurczak buger

Hamburger z kurczakiem, to pyszne rozwiązanie dla tych, którzy nie przepadają za wołowym mięsem mielonym. A dla pozostałych to po prostu lżejsza i równie pyszna odmiana. Hamburgery są w wersji klasycznej oraz mini, przygotowane z mini kajzerek. 

Składniki:

  • Kajzerki (duże lub mini)
  • 1 podwójny filet z kurczaka 
  • przyprawy do filetów: słodka i ostra mielona papryka, mielone nasiona kolendry, czosnek, sól, pieprz (można gotowej mieszanki przypraw do kurczaka)
  • kilka plastrów żółtego sera
  • świeży pomidor
  • marynowane papryczki jalapeno
  • czerwona cebula
  • ogórek konserwowy lub kwaszony
  • ulubiony sos (hamburgerowy, czosnkowy, BBQ lub nawet ketchup)
  • 1 jajko, 2 łyżki mleka + kilka łyżek bułki tartej do panierowania kurczaka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Filety z kurczaka oczyścić i pokroić w plastry. Mogą być nawet nieduże bo do burgera można włożyć też kilka mniejszych. 
2. Mięso oprószyć przyprawami z obu stron. Obtoczyć w roztrzepanym jajku z mlekiem. A następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju (dno patelni musi być przykryte cienką warstwą). Smażyć na złoty kolor z obu stron (po kilka minut).
3. Pomidora i ogórki pokroić w plastry. Cebulę pokroić w bardzo cieniutkie półksiężyce.
4. Bułkę włożyć na 3-4 minuty do rozgrzanego piekarnika ok. 200 stopni, grzanie góra-dół (żeby była ciepła i chrupiąca).
5. Bułki przekroić na pół. Na ciepłej bułce układać ser, następnie usmażone filety, ogórki, cebulę, pomidora i papryczki. Całość polać sosem i przykryć drugą połówką bułki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *