Tostowe muffiny, to jedne z moich ulubionych, weekendowych śniadań. To świetny pomysł na wykorzystanie chleba tostowego.
Składniki (9 szt.):
- 18 kromek chleba tostowego
- 4 jajka rozm. L
- 100 g boczku
- 1/2 czerwonej papryki
- garść startego cheddara lub innego żółtego sera
- kilka gałązek szczypiorku
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
- Boczek pokroić w cienkie paski. Podsmażyć na suchej patelni, aż wytopi się nadmiar tłuszczu, i boczek ładnie się zarumieni.
- Paprykę pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać.
- Od kromek chleba tostowego odkroić skórki. Każdą kromkę rozwałkować wałkiem (to naprawdę bardzo proste, chleb tostowy jest miękki i daje się łatwo wałkować).
- Dołki blachy na muffinki dobrze wysmarować masłem.
- W każdym dołku umieścić po dwie kromki chleba. Następnie wypełnić je usmażonym boczkiem, papryką, szczypiorkiem i serem.
- Jajka roztrzepać z mlekiem. Zalać nimi muffinki. Łyżkę masła roztopić. Odsłonięte kawałki chleba skropić masłem.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok 15-17 minut, do ładnego zarumienienia.