tostowe muffinki
przekąski śniadanie WYTRAWNIE

Tostowe muffiny z bekonem i cheddarem

tostowe muffiny

Tostowe muffiny, to jedne z moich ulubionych, weekendowych śniadań. To świetny pomysł na wykorzystanie chleba tostowego.

Składniki (9 szt.):

  • 18 kromek chleba tostowego
  • 4 jajka rozm. L
  • 100 g boczku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • garść startego cheddara lub innego żółtego sera
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokroić w cienkie paski. Podsmażyć na suchej patelni, aż wytopi się nadmiar tłuszczu, i boczek ładnie się zarumieni.
  2. Paprykę pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać.
  3. Od kromek chleba tostowego odkroić skórki. Każdą kromkę rozwałkować wałkiem (to naprawdę bardzo proste, chleb tostowy jest miękki i daje się łatwo wałkować).
  4. Dołki blachy na muffinki dobrze wysmarować masłem.
  5. W każdym dołku umieścić po dwie kromki chleba. Następnie wypełnić je usmażonym boczkiem, papryką, szczypiorkiem i serem.
  6. Jajka roztrzepać z mlekiem. Zalać nimi muffinki. Łyżkę masła roztopić. Odsłonięte kawałki chleba skropić masłem.
tostowe muffinki
  1. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok 15-17 minut, do ładnego zarumienienia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *