Zupa, krem dyniowo pomidorowy. Moim zdaniem, jedna z najlepszych dyniowych zup. To połączenie bardzo mi smakuje. Idealna, jesienna zupa.
Składniki:
- 1 kg dyni zwyczajnej
- 800 g pomidorów
- 1 cebula 100 g
- 2 ząbki czosnku
- 350 g ziemniaków
- 600 ml bulionu warzywnego (najlepiej domowego) -przepis na domowy bulion: https://justynagotuje.pl/bulion-warzywny/
- sól
- pieprz czarny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Dynię obrać (najlepiej pokroić ją na mniejsze kawałki i ściąć skórkę ostrym nożem). Usunąć też włókna i pestki. Pomidory sparzyć ze skórki i pokroić na 4. Czosnek obrać. Cebulę obrać i podzielić na dłoniach na płatki.
- Przygotowane warzywa umieścić w naczyniu do zapiekania (może być to blaszka, patelnia przeznaczona do piekarnika, lub naczynie żaroodporne).
- Polać je oliwą z oliwek i wymieszać dłońmi, aby warzywa były nią dokładnie pokryte.
- Naczynie przykryć (pokrywką lub folią aluminiową). Piec 190 stopniach 40 minut.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ugotować je w bulionie do miękkości.
- Dodać upieczone warzywa. Zblendować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem.
- Podawać z uprażonymi ziarnami dyni lub słonecznika, oraz łyżką kwaśnej śmietany 18%