zupa dyniowo pomidorowa
wegańskie wegetariańskie WYTRAWNIE zupy

Zupa dyniowo pomidorowa

zupa dyniowo pomidorowa

Zupa, krem dyniowo pomidorowy. Moim zdaniem, jedna z najlepszych dyniowych zup. To połączenie bardzo mi smakuje. Idealna, jesienna zupa.

Składniki:

  • 1 kg dyni zwyczajnej
  • 800 g pomidorów
  • 1 cebula 100 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 g ziemniaków
  • 600 ml bulionu warzywnego (najlepiej domowego) -przepis na domowy bulion: https://justynagotuje.pl/bulion-warzywny/
  • sól
  • pieprz czarny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obrać (najlepiej pokroić ją na mniejsze kawałki i ściąć skórkę ostrym nożem). Usunąć też włókna i pestki. Pomidory sparzyć ze skórki i pokroić na 4. Czosnek obrać. Cebulę obrać i podzielić na dłoniach na płatki.
  2. Przygotowane warzywa umieścić w naczyniu do zapiekania (może być to blaszka, patelnia przeznaczona do piekarnika, lub naczynie żaroodporne).
  3. Polać je oliwą z oliwek i wymieszać dłońmi, aby warzywa były nią dokładnie pokryte.
  1. Naczynie przykryć (pokrywką lub folią aluminiową). Piec 190 stopniach 40 minut.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ugotować je w bulionie do miękkości.
  3. Dodać upieczone warzywa. Zblendować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Podawać z uprażonymi ziarnami dyni lub słonecznika, oraz łyżką kwaśnej śmietany 18%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *