Kluski z przepisu na kluski śląskie, ale przedstawione w nowej formie. Nadziane pieczarkami! Ależ to wyszło dobre. Podane z gulaszem, sosem pomidorowym lub śmietanowym smakuje rewelacyjnie. A podsmażone na masełku klarowanym to niebo w gębie!
Składniki:
Kluski:
- 1 kg ziemniaków (już po ugotowaniu)
- 1/2 – 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 7 czubatych łyżek maki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
Farsz:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać pieczarki. Smażyć aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki po ugotowaniu (w lekko osolonej wodzie), wystudzić i przecisnąć przez praskę. Umieścić je w misce, dodać sól, jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wyrobić ciasto na gładką masę. Jeżeli masa będzie klejąca można jeszcze dodać mąki.
Inny sposób, jaki stosuje moja babcia, to ziemniaki w misce podzielić na 4 części. Jedną wyjąć z miski, a puste miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną. Dodać wyjęte ziemniaki oraz łyżkę mąki pszennej, a także jajko i sól. Wyrobić masę.
Odrywać kawałki ciasta. Uformować płaski placuszek na dłoni i umieścić łyżkę pieczarkowego farszu. Zamknąć nadzienie tworząc kulkę.
Kluski wrzucać porcjami do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju (1-2 łyżki), gotować na małym ogniu około 5 minut od wypłynięcia. Od czasu do czasu delikatnie wymieszać.