kluski z pieczarkami
dania główne pierogi i kluski wegetariańskie WYTRAWNIE

Kluski nadziewane pieczarkami

kluski z pieczarkami
kluski z pieczarkami

Kluski z przepisu na kluski śląskie, ale przedstawione w nowej formie. Nadziane pieczarkami! Ależ to wyszło dobre. Podane z gulaszem, sosem pomidorowym lub śmietanowym smakuje rewelacyjnie. A podsmażone na masełku klarowanym to niebo w gębie!

Składniki:

Kluski:

  • 1 kg ziemniaków (już po ugotowaniu)
  • 1/2 – 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 7 czubatych łyżek maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej

Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać pieczarki. Smażyć aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem.

Ziemniaki po ugotowaniu (w lekko osolonej wodzie), wystudzić i przecisnąć przez praskę. Umieścić je w misce, dodać sól, jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wyrobić ciasto na gładką masę. Jeżeli masa będzie klejąca można jeszcze dodać mąki.

Inny sposób, jaki stosuje moja babcia, to ziemniaki w misce podzielić na 4 części. Jedną wyjąć z miski, a puste miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną. Dodać wyjęte ziemniaki oraz łyżkę mąki pszennej, a także jajko i sól. Wyrobić masę.

Odrywać kawałki ciasta. Uformować płaski placuszek na dłoni i umieścić łyżkę pieczarkowego farszu. Zamknąć nadzienie tworząc kulkę.

Kluski wrzucać porcjami do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju (1-2 łyżki), gotować na małym ogniu około 5 minut od wypłynięcia. Od czasu do czasu delikatnie wymieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *